Mobitester.se poäng ( högre = bättre) 

Design 5/10 

Mjukvara 6/10

innovation 4/10

Skärm 7/10

Transport/logistik/storlek 10/10

 

Total: 32/50 

 

 

När man tänker på Acer förs tankarna främst till datorer och laptops, men de har också gett sig in i smartphonekriget och vill ha en bit av kakan. Liquid jade S skulle jag säga är deras första riktiga försök att slå sig in på den marknaden.

 

 

Telefonen är i insteg/mellansegmentet, vilket betyder en mindre prislapp och inte lika kraftfull hårdvara och kamera. Men med dagens teknik så kan man erbjuda en telefon till en billigare prislapp men med fullt respektabel användarupplevelse utan att behöva ta 5000- kronor och uppåt betalt, denna enhet kostar ca 2500-3000 kronor.  

 

 

 

Hårdvara.

Acer har skapat en väldigt nätt och slimmad telefon. Trots den mindre prislappen är det ändå acceptabla materialval och helt ok byggkvalité. Med sin 5 tum stora skärm är den förvånansvärt slimmad. Liquid jade S ligger perfekt i handen, den är tunnare än de flesta telefoner som släpps idag vilket är uppskattat både under användning och transport. Den får helt enkelt plats i de flesta fickor och fack som kan du kan tänka dig, till skillnad mot  många andra telefoner på marknaden idag som ändå kan bli till besvär med jämna mellanrun. Det undviker man nästan helt med denna telefon. Skärmen har inte någon superhög upplösning utan ligger på 720p Men leverar ändå en kanonupplevelse, endast i superljusa miljöer blir det en liten utmaning att tyda skärmen. Skärmen är trots det en av de saker jag gillade mest på denna telefon.

-En möjlighet som Liquid jade S erbjuder är dubbla simkort eller ett simkort och ett SD kort för att utöka det inbyggda minnet. Detta kan vara praktiskt om du vill slippa bära omkring på två telefoner.

Storleksjämförelse. Nexus 6 (V) HTC one M8 (M) Acer liquid Jade S (H)

 

 

Mjukvara.

Acer levererar en relativt ren androidupplevelse ( Kit Kat 4.4), med några få tillägg och förändringar. Det är mycket uppskattat och funkar super nittio procent av tiden. Det märks som tydligast att telefonen inte har så kraftfull hårdvara vid multitasking,(växlar mellan appar/spel). Det är i de här lägen då telefonen går på knäna och laggar, hackar och fryser. Är du inte en “power user”( använder just multitasking, och krävande spel) kommer du säkert inte ha många sådana upplevelser, dock är det något som återkommer med jämna mellanrum. Det var också vissa mer krävande appar som gjorde att telefonen blev lite segare än vad som kan önskas. Med detta sagt vart jag positivt överraskad av Acer har fått ihop.

-en smart funktion som är inbyggd av acer som jag inte sett hos någon annan tillverkare är schemalagd avstängning/Start, vilket kan komma väl till pass ibland om man vill spara batteri under vissa timmar av dygnet.

Batteritiden

Är heltklart godkänd, Du klarar dig utan problem från morgon till sen kväll. Ibland klarade jag mig upp till två dagar på en laddning vid lättare användning. 

 

Kamera

Kameran levererar respektabla bilder när du befinner dig i ljusa miljöer och statiska objekt. Men i mörkare miljöer så kommer kvalitén sjunka drastiskt ( som med de flesta smartphones idag). Den är inte heller den snabbaste när du vill knäppa av några bilder på ett objekt i rörelse. Nedan kommer några exempelbilder. Beronde på vad du prioriterar och är ute efter så kan resultatet på bilderna kanske ligga dig i fattet eller så gör de inte de.

 

Sammanfattning

Acer liquid jade S är en telefon som jag personligen gillade väldigt mycket. Den kommer i schysst format och ligger bra i handen, du kan dessutom nå nästan hela skärmen utan att din tumme krampar. Mjukvaruupplevelsen är helt klart respektabel förutom lite skavanker här och där. Med många telefoner i detta segment så har den tuff konkurrens och hade prislappen legat runt 2000 kronor istället hade detta vart ett givet köp. Även om detta är inte den bästa telefonen i klassen på alla punkter så ska den helt klart övervägas inför ditt val av smartphone.

 

1 jun 2015