För alla som är intresserade av de första intrycken av Android Wear och LG Gwatch R, kan ni läsa första recension här

 

Batteritid.

 

Vi kan börja med batteritid, efter att ha övervägt och jämfört många AndroidWear enheter. Så blev det LG som vann. Dels för design och funktion, men också för att den hade störst batteri. Jag trodde initialt att jag skulle behöva oroa mig över batteritiden mer, men faktum är att jag endast en gång under min tid med min smartklocka tagit slut på batteriet och det var när jag gick precis under två dygn utan tillgång till laddare  ( med mycket användande). Annars har jag aldrig varit lägre än 25% i batteri mellan laddningar, Jag laddar telefonen varje kväll vilket gjort att det blivit till rutin att ladda klockan samtidigt. Om du någon gång missar att ladda klockan så klarar du dig en hel dag (12 timmar) på ca 30 minuters laddning.

 

Alternativ finns på klockan att ha på skärmen hela tiden, eller manuellt aktivera skärmen genom att lyfta handleden mot ansiktet eller trycka på skärmen. Det senare sparar på batteriet, vilket kan vara praktiskt om du vet att du kommer behöva extra tid av klockan. Personligen gillar jag att ha skärmen på hela tiden, då kan man enkelt snegla ner på klockan för att se saker som, !tiden!, vilket denna manick också visar. 

 

Funktion.

 

Att aldrig missa en avisering men inte heller behöva ta upp eller hantera telefonen för varje avisering heller är guld värt.  

Väder, transport tid till diverse platser som hem, jobbet och möten på handleden är en funktion som du kanske inte visste om att du behövde men som är användbar om man är mycket på resande fot, då tar google saker som trafiksituation & vägarbeten i beaktning och du vet enkelt när du behöver ge dig av för nästa möte.

Såklart visar den SMS, missade samtal och aviseringar från alla appar du har på din telefon. Du kan också välja vilka appar som ska visa aviseringar på din handled. 

En funktion som jag  personligen använder ofta är timern & stopklockan du ställer enkelt in timern för antingen matlagning eller träning med rösten utan att behöva ta upp telefonen. Något som är bra för den som kanske inte känner sig bekväm med att använda röststyrning är att funktioner som används ofta hamnar som “genvägar” och aktiveras enkelt med ett par tryck och en svepning genom pekskärmen på klockan. Fokus är dock forfarande mycket på röstaktivering för kommandon.    

 

Skicka SMS och Email, båda funkar bra, men röstdiktering av Email inget för mig. Däremot så funkar det väldigt bra för att skicka, och speciellt svara på sms. När man kör bil kommer det väldigt bra till hands. Senare när det blir tillgängligt på svenska är jag säker på att jag kommer att använda det ännu mer. Just nu använder jag det bara till familj och närmaste vänner för att inte se ut som en total kuf genom att skicka SMS på engelska ibland och svenska ibland.

 

 

Musik & media.

med Spotify/google play music eller lokalt sparade musikfiler är det en trevlig att kunna byta låt, starta och stoppa låtar tillsammans med volymkontroll på handleden. Genom spotify connect kan du till och med styra musik på andra enheter som dator eller andra enheter som kan hantera spotify uppspelning, allt från klockan.

Använder du en media streamer som ChromeCast kan också pausa/starta och styra volym på Tvn med klockan om du tittar på Netflix, viaplay, youtube eller Play movies. 

 

Navigation

Att kunna navigera utifrån anvisningar på handleden är hur smidigt som helst och en av de bästa funktionerna med smartklocka enligt mig.   

Säkerhet

 

En funktion som är oerhört smart och betryggande är att så länge din klocka är kopplad till telefonen, inom en radie av ca 10 meter så kan du ställa in telefonen att vara upplåst, dvs ingen pin eller mönsterlås, men så fort du på väg ifrån din lur så varnas du med blinkningar och vibrationer på handleden. Om du ändå skulle tappa kontakten med telefonen så låser den sig och gör det svårt /omöjligt för någon att komma åt det du har på din telefon. Även om man ibland får falska alarm, speciellt när man kopplar från andra bluetoothenheter som hörlurar och bilheadset, så är det ett billigt pris att betala för att inte tappa bort telefonen. Detta är en funktion i sig självt som gör det värt att köpa en smartklocka.

 

Club/medlemskort.

Du kan enkelt scanna in medlemskort ( separat app behövs) i telefonen och när du är på affären så ber du helt enkelt kassören scanna streckkoden din klocka genererat för det specifika kortet. Jag har mitt Staduim kort, Ikea family och apotekskort på mobilen /klockan. Supersmidigt, och du slipper ha kort som tar upp plats i din plånbook.

 

Hälsa & träning

 

Klockan har stegmätare och pulsmätare. För många kan säkert detta komma till hands väldigt bra. Men i min livsstil är det inget jag hade behövet i en smartklocka. Såhär i efterhand, det är heller inget som kommer vara make or brake för nästa smartklockeköp. 

Det som jag kan se vara positivt är att man får en sammanfattning av dagens steg i slutet på varje dag, vilket är en bra indikation på hur mycket mart rört på sig. 

Sammanfattning. 

Smartklockor gör saker enklare som du inte tyckte var jobbigt från början, de löser problem du inte visste du hade. De är också grymma "conversation starters". De som gillar omväxling kan byta urtavlor efter behov eller humör. Jag skulle inte säga att jag skulle sakna min smartklocka om jag inte kunde använda den, men jag skulle föredra att alltid ha den på mig. 

Dessa Android wear appar rekomenderar jag.

Mini launcher.

Gör att du kommer åt dina Androied Wear appar enklare från handleden.

 Wear aware

Larmar när du är på väg ifrån din telefon.

Tasker for Wear.

Ger tasker funktioner från handleden.

 

Mina favorit urtavlor

Skymaster

Scuba.

 

 

 
8 mar 2015