Mobitester.se poäng ( högre = bättre) 

Design 8/10 

Mjukvara 7/10

innovation 5/10

Skärm 10/10

Transport/logistik/storlek 6/10

 

Total: 36/50 

 

 

Första intryck

Precision och kvalité är de första intrycken som man får när man plockar upp datorn ur lådan. Vid uppstart möts man av en vacker skärm med hög upplösning.

Hårdvara & upplevelse

Datorn har en I5 processor, 8 gig RAM, en 13.3 tums stor skärm med Touch. Den har alla anslutningar du kan behöva i en laptop. Du kan välja ett par olika konfigurationer på datorn beroende på dina behov och preferenser. Men denna variant ska klara de mesta du kan tänkas behöva göra om du inte specifikt är ute efter ett kraftpaket till spel eller annat som kräver extrem prestanda.

 

 

 

Skärmen är denna dators höjdpunkt, utan tvekan den bästa skärmen jag sett och använt på en laptop. Man får en känsla av att texten ligger på skärmen och ser nästan fysisk ut. Vare sig man är nära skärmen eller långt borta från den så är den oerhört behaglig att titta på. Touchfunktionen fungerar också riktigt bra. Är skärmen något du prioriterar på en laptop är Dell XPS 13 2015 ditt toppval enligt mig. Skärmen har också bland de smalaste kanterna jag sett på länge och det är mycket uppskattat att i princip hela panelen används till skärm! Bravo Dell!.

En nackdel av den högupplösta skärmen är att batteritiden tar en del stryk. För mig personligen så var inte battertiden något som jag störde mig på. Man tar sig genom en dag vid måttligt till mycket användande. Vid mindre användande så behövdes den inte laddas mer än var tredje eller fjärde dag. Undantaget var när man spelade grafiskt krävande spel och körde datorn i högprestandaläget, då fick jag ca 2 timmars speltid innan det var dags att stoppa i laddaren. Något som jag inte testade så nogrannt men som jag fick uppfattningen om, var att den laddade väldigt fort, vilket alltid är uppskattat. 

Tangentbordet var behagligt att skriva på, storleken är något som säkert passar de flesta storlekar på händer. Det är bakupplyst, vilket är en praktisk och snygg funktion. Om man gillar tangenter som färdas långt vid nedtryckning kommer du kanske inte älska detta så mycket. Det är ganska stumt vid tangentnedslagen, men det var inte något som jag störde mig på, som sagt jag gillade det. 

Musplattan var ok, de finns inget att klaga på, men heller inget att hurra för. Det är dock en fröjd att arbeta med en laptop med touchskärm och musplatta. Vi är idag så vana med touchskärmar att de faller naturligt att använda det på laptoppen också. De gör också att man arbetar mer dynamiskt vid datorn när man har möjligheter att använda både skärm och musplatta. Man hittar snabbt en naturlig balans hur man använder det utifrån ens eget behov, iallafall för mig. De tog också bort behovet och/eller önskan att ansluta en extern mus. (förutom vid spelande så klart) 

 

 

Windows 8.1 jobbar suveränt med hårdvaran, aldrig under min tid med datorn kraschade eller laggade något. Allt flöt på bra och var en väldigt behaglig upplevelse. Även om metro läget är ett nytt och fräscht användargränssnitt är det svårt att avänja sig vid det gamla hederliga skrivbordsläget. Jag gjorde ett tappert försök men Metro gränsnittet passar sig mer till plattor som kör Windows.

 

Dellx XPS vc Acer aspire S7

 

Sammanfattning

En premium produkt som enligt mig levererar vad som förväntas och dessutom imponerar med sin fantastiska skärm. Byggkvalitén är på top, Dell XPS 13, 2015 är en snygg laptop med klockren diskret sober design i fina material som har prestanda för de mesta du kan tänkas behöva den till. Även om de kan önskas lite mer i batteriprestanda så är det något man får ta ställning  till om man kan leva med, för laptopen har så många andra fördelar som gör den till en superbra produkt!

 

 

 

 

 

 

 

31 maj 2015