Mobitester.se poäng

Design 8/10 

Mjukvara 7/10

innovation 10/10

Skärm 7/10

Transport/logistik/storlek 5/10

 

Första intryck.

 

Plattan är relativt stor. Den har en fin 10 tums skärm som ger ett fint första intryck, kroppen är en blandning av metall och plast. Skärmen omges av rejält tjocka kanter. Tyngden är något man direkt märker av,vilket kommer naturligt med en så pass stor surfplatta som Yoga tablet ändå är. Med den okonventionella designen får man lätt intrycket av att plattan ska vara obalanserad och otymplig, men det är snarare raka motsatsen. ”tuben” som går längs ena långsidan gör att plattan blir grepvänlig och gör att den med fördel kan hållas med en hand trots sin tyngd. Sedan finns det många anda fördelar med tuben som jag kommer till senare.

 

Skärmen

Den stora högupplösta skärmen på Lenovo yoga tablet 2 gör att den är perfekt för att konsumera media på. Kontraster är fina och film flyter på bra utan några problem. Vissa appar blir dock lite suddiga, kan inte svara på varför men de kan vara att de inte är optimerade för så stora skärmar eller något.  

Skärmstyrkan är bra och kan med fördel användas i ljusa omgivningar som mörka utan några problem.

Det negativa jag har att säga är att jag önskar att kanterna runt skärmen hade varit tunnare och att Lenovo hade använt mer av framsidan till en större skärm men behållit samma yttermått.   

 

Mjukvara

Som alla olika tillverkare har Lenovo en egen tolkning av Android. Lenovo har gjort ett superbra jobb att skapa ett Android OS som är bland de enklaste och renaste hitills ( utan att vara "vanila"/ orginal) vilket gör att vem som helst kan navigera i det utan några problem. Det påminner faktiskt en del om Apples IOS vilket också är ett enkelt och lättanvänt system. Så om du är IOS (Apple) användare och ska gå över till Android är detta ett ypperligt första val. Med den stora skärmen har Lenovo också slängt med möjligheterna till att köra flera program sida vid sida eller ovanför varandra. Tyvärr är det som med andra tillverkare att alla appar inte är kompatibla med detta läge. Men Appar som mail, miniräknare och Chrome funkar bra. Man önskar dock att stöd för tredjeparts mailappar också gick att köra i detta läge som TEX Inbox, Gmail eller iallfall Outlook, istället för bara den förinstallerade mailappen.

Mjukvaran jobbar också bra ihop med hårdvaran. Med de inbyggda stödet kan du ställa in hur plattan ska bete sig i de olika lägena, beroende på hur plattan är ställd, rakt upp, liggandes eller lutandes. De finns förinställda lägen för både skärm om ljud du kan välja mellan. 

En liten sak som jag irriterade mig på var att animeringar ibland gick lite hackigt vilket förstörde användarupplevelsen litegrann, vilket annars var väldigt väldigt trevlig. Detta kan säkert korrigeras med en mjukvaruppdatering, vilket man kan hoppas på att Lenovo gör.

 

Design

Lenovo har vågat göra ett relativt stort avkliv från traditionell tabletdesign. Sedan tablets (surfplattor) kom till världen har inte mycket hänt i designväg. Här slår de flera flugor i en smäll. Tuben som går längs med ena sidan av plattan innehåller batteri och ett stöd som du kan använda till att ställa plattan i flera olikan lägen, det finns tillochmed ett litet hål i stödet så du kan hänga plattan på en krok. Det kan vara praktiskt om man saknar plats att ställa plattan på.

Tuben innehåller också de framåtriktade JBL högtalarna som levererar Dolby ljud. vilket gör att man i princip aldrig har problem att höra ljudet från plattan och ljudet som kommer ut är av mycket respektabel kvalité. Musik kan med fördel avnjutas på denna platta, dock ersätter de såklart inte externa högtalare, men räcker väldigt långt.

 

Genialt! 

 

 

 

Sammanfattning

Lenvo yoga tablet 2 är minst sagt en innovativ surfplatta. Den är innovativ utan att den anstränger sig så mycket. Med enkel mjukvara och en någorlunda snäll prislapp, bra skärm och mångsidig design så kan jag starkt rekommendera denna platta till den som vill ha en platta att avnjuta film på, använda i köket (Eller annat där du kan dra fördel av det inbyggda fotstödet).Storleken gör att den kanske inte är optimal för att använda på språng ( som tåg,buss, spårvagn etc) , men en superb kompanjon i hemmet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 maj 2015