Första intryck.

 

Det första man möts av när man öppnar förpackningen är en diskret stilren framsida. När man plockar upp plattan känns den rigid, lätt och greppvänlig. Den är lätthanterlig och ligger bra i handen, och kan med fördel användas eller hållas med en hand utan problem. När man vänder på plattan för att beskåda baksidan så möts av vad många, inklusive mig själv tycker liknas vid en handväska. Just detta ex som jag prova var en guld/rosa variant som inte riktigt inte var min stil. Men många damer, bland annat min fru som provat denna litegrann gillade stilen och designen. Så om du som är på jakt efter något lite annorlunda med lite mer stil, kanske detta kan vara något för dig.

 

Hårdvara.

 

Släktskapet med Asus Nexus 7 (En av de mest hyllade Android surfplattor från 2013/2014 ) är slående och gör sig väl påmind, men med förbättringar på flera punkter, skärmen kan lysa starkare och har bättre skärpa, trots samma upplösning

Högtalarna gör sitt jobb bättre, riktigt bra, och man kan avnjuta musik, film eller youtubeklipp utan några som helst problem. Nackdelen är dock att ljudet lätt mufflas ner om man råkar täcka över högtalarna med händerna, vilket man lätt gör av misstag innan vant sig in med plattan. Memopad 7  har dessutom plats för minneskort vilket är ett bra tillskott för dig som vill ha mer plats för media eller andra filer inlagt på plattan utan att vara beronde av konstant internetuppkoppling.

 

 

Mjukvara

 

Memopad 7 kör Androids näst senaste variant, Kit Kat men ser ut att få en uppdatering till Lollipop vad jag läst mig till. Asus ZENui gör bra ifrån sig, med många trevliga funktioner som spiltscreen, battersparläge samt läsläge. Kolla på youtube på ena halvan av skärmen och ha webrowser eller email på andra halvan. Det som var synd var att alla appar inte kunde köras i detta läge, utan vissa appar var bara kompatibla med varandra i splitscreenläget.

 

 

Något som jag också tycker om väldigt mycket är möjligheterna att göra plattan personlig utan att behöva ladda ner appar eller launchers. Asus har gjort det enkelt att ändra animationer för scrollning, möjlighet till ikonpaket (som oftast behöver nerladdning av en custom launcher), mapphantering, färger och transparans i användarmiljön, en trevlig funktion som fler tillverkare börjar implementera i sina egna tolkningar av Android.

Det enda jag inte gillar med ZENui är standardtangentbordet, men detta kan lätt bytas ut mot andra tangentbord som finns i google play store. Både gratisvarianter och betalvarianter finns att tillgå. Min personliga favorit är Swiftkey.  

Tidigare plattor jag använt från Asus har funkat bra men har haft lite laggproblem. Detta har försvunnit på Memopad 7, så på mjukvarusidan tycker jag Asus tar stora steg framåt. Det finns något lagg här och där men inget som är värt att nämna mer än så. 

Batteri

Batteriet är inget att klaga på, det är vad man kan förvänta sig av en platta i denna storlek. Vid tungt användade(mycket stremande av film,musik och surf) har du två dagars användande. Vid lättare användning har du uppemot en vecka om du kombinerar det med batterisparläget som erbjuds i ZENui. Där finns en blandning av funktioner som du kan välja att ha på eller stänga av beronde på hur du använder din Memopad 7

 

 

Sammanfattning

Jag kan starkt rekommendera Memopad 7 med tanke på prislappen och prestandan du får för den lilla prislappen. Denna kostar från ca 1800 kr och det finns ingen som kan mäta sig med den i prisklassen. Memopad 7 (ME572C) är välbalanserad platta i bra storleksformat, med en superbra skärm och prestanda som klarar av att hantera de mesta du kan tänka dig att använda plattan för.
14 apr 2015