Första Intryck


Lumia 950 XL är inte något praktexempel i byggkvalite som man är van vid från Lumia varumärket. Det knakar och knastrar när man klämmer och känner på den. Skärmen är Däremot väldigt trevlig. Med sin 5.7" och QHD upplösning i kombination med Windows 10 phone designspråk är det en väldigt futuristisk och fräsch upplevelse med ett stort avsteg från vad man vid från Android & IOS

 

 

Hårdvara

Med lumia 950 XL får du otroligt kompetent hårdvara i form av en av de mest avancerade kamerorna på markandnen, stort löstagbart batteri, plats för minneskort, kraftfull processor, USB typ C för snabbladdning & överföring av filer samt interface för continuum.


Mjukvara

Här är vart W10p skiner och faller på samma gång. På ena handen är det ett snyggt och futuristisk operativsystem som är snabbt och innovativt. MEN, ett stort MEN. Appar är få och de som finns är tyvärr sega, buggiga och generationer efter sina motsvarande appar på Android och IOS. Microsoft har med Windos 10 phone (W10P) gjort de lättare för utvecklare att göra om sina appar för Android och IOS till Windows appar. Detta är tyvärr inte märkbart ännu men förhoppningsvis kommer det snarare än senare.

Ska du du använda mobilen för att maila, ringa och smsa, samt använda office paketet så är för all del denna mobil perfekt för dig. Office appar har aldrig gjort sig så bra på en telefon, och i kombination med Microsofts molntjänster är detta en grym combo för de som arbeter i sitt officepaket på språng, att kunna ändra och skapa dokument och alltid ha de senaste versionerna oavsett vilken enhet du jobbar på är guld värt. 

 

Continuum


Är helt klart en spännade funktion. Det gör att din MS Lumia Telefon förvandlas till en light variant av en PC när du kopplar den till en skärm eller TV. Där kan du forsätta använda office paketet,mail och internet browsing precis som du skulle på en vanlig dator i en Windows 10 miljö. Innan jag fick testa detta så var jag under intrycket av att detta kunda ersätta en PC, riktigt så är inte fallet, inte än i alla fall. Men det gör att du kan arbete och göra saker som du normalt sett gör på en vanlig PC. Så länge du ska göra saker i en webbrowser går det bra men inte alla appar och program kan köras på telefonen. För de saker som inte går att göra på telefonen i continuumläget kan du koppla upp dig mot din vanliga PC vilket gör att du KAN gör allt du förväntas kunna göra på en vanlig PC. Jag som i normala fall jobbar via citrix mot en terminal server kunde inte göra detta med continuum, vilket jag hade hoppades skulle gå att göra, men tyvärr inte, kanske kommer det stöd för detta i framtiden men idagsläget går det inte. Något som jag också hoppas får stöd för i framtiden är dubbla skärmar. Idag finns en HDMI utgång och en displayport men dessa kan inte användas samtidigt tyvärr.
Contiuum är verkligen en smart och innovativ ide och med tiden kommer det säkert bli ännu en starkare anledning att köpa  MS Lumia telefoner ju mer de utvecklas och får stöd för fler appar.

 

Display Dock gör att du enkelt kopplar in telefonen till en datorskärm eller TV med HDMI eller displayport.

 

Här används USB typ C kontakten, men det går också att koppla upp sig mot skärmen trådlöst. 

 

 

 

Kamera


Enkelt uttryckt kan man säga att bara kameran kan vara en anledning att köpa denna lur. Bilderna man tar blir fantastiska. Med automatläget är det enkelt för en novis att få bra bilder, för de mer erfarna fotograferna är manualläget välidgt kompetent och ger dig som fotograf att anpassa bilden efter dig tycke. Den kraffulla kamerhårdvaran tillsammans med telefonens mjukvara hanterar bilderna mycket bra och resultatet är i de flesta fall precis vad man vill. 
Om det finns något att anmärka på, så är det att blixten i Automläget är lite väl aggressiv, men det kompenserar med att man kan justera mängden blixt som kommer med i bilden i efterhand, vilket är väldigt väldigt häftigt. Nedan länk är till de normalupplösta bilderna, LUMIA 950 XL sprarar också en kopia med superhögupplösning, vilken är perfekt för den som vill redigera i efterhand. 

Klicka är för att komma till Album med bilder tagna med LUMIA 950 XL

 

Ögonscanner

Microsoft har istället för en fingeravtrycksläsare utrustat Lumia 950 serien med en infraröd ögonscanner. Hela iden känns som tagen från framtiden. Jag var skeptisk till detta i början men vart väldigt överraskad hur bra det funkade, både i bra som dåligt ljusförhållanden, till och med när jag hade solglasögon på mig. Även om det tar lite längre tid att låsa up än med dagens fingeravtrycksläsare så är det något jag personligen kan leva med, speciellt om man har i åtanke att det är svårare att lura än en fingeravtrycksläsare

 

 

 


Battertiden

Alltid en viktigt punkt! En dags använda klarade LUMIA 950 XL gallant, fick oftast ca 2 dagars användade ur luren vilket alltid är uppskattat. Är du någon som plöjer mycket serier & musik kan du nog också vara lugn. Du tar dig med största säkerhet genom en dag utan problem om du laddar över natten. Telefonen stödjer också snabbladdning & trådlösladdning.

 

 

Sammanfattning


LUMIA 950 XL och Windows phone 10 är inte riktigt vad jag hade hoppats på, jag kanske hade lite för höga förväntningar, Ta mig inte fel, det är helt klart en bra telefon och ett ursnyggt användargränssnitt. Men idagslägget är en telefon bara så bra som de appar som finns till den, vilket är alldeless för få. Men är du någon som inte bryr dig mycket om sociala medier och inte är app tokig så är detta luren för dig. För de saker den gör bra är just Mail, surfa, etc. I arbetet fann jag denna lura vara väldigt överlägsen i mail hantering mot andra platformar. Även om detta inte är en telefon för massan idag så har den stor potenial. 

 

Plus & minus. 

 +

  • Kamera
  • Snyggt & stillrent gränssnitt
  • Continuum
  • Battertid
###############

-

  • Appar ( Antalet appar som finns för Windows phone )  
  • Byggkvalite 
  • Appar ( De appar som finns är generationer efter motsvarande för IOS & Android) 

 

 

13 jan 2016