För en tid sedan så testades Microsofts flaggskepp surface 3 PRO här på mobiltester.se, kika in din recensionen här. Det var en superbra produkt, men de fanns två nackdelar med den.

  1. Priset var högt
  2. Storleken, för stor för att användas smidigt som platta.

Dessa två punkter har Microsoft tagit åt sig och hittat vad jag tycker är en briljant kombination av pris, mobiltet, prestanda och mångsidighet.

 

Länkar för alla bilder i denna recension hittar du här. 

Samtilga bilder i denna recensionen är tagna med LG G4, komplette recension av denna lur kommer inom kort här på mobiltester.se

 

Intryck

Den är lik sin storebror på många sätt, enda skillnaden är egentligen storleken och det inbyggda stödets inställningsmöjligheter. Resten av skillnaderna är under skalet i form av inte lika kraftfull hårdvara.

 

 

 

Skärm

Upplösningen ligger på 1080P och en storklek på 10,8 tum, vilket man får se som OK med tanke på prislappen, även om många tar klivet till 2K & 4K. Valet av detta är nog också för att kunna erbjuda bättre batteri prestanda samt snällare prislapp till konsumenten, vilket känns vettigt. Det finns Egentligen inget alls att klaga på. Filmer ser bra ut, webbsidor lika så. Pekfunktionen fungerar ypperligt när du använder den som surfplatta, det är inte rikitgt på nivå med IOS & Android enheter, men du har i surface 3 en fullvärdig version av Windows 10 och funktionaliteten som följer med detta. När du använder pennan som medföljer så är precisionen på en annan nivå, då har du näst intill perfekt precision 

 

 

 

 

Hårdvara

Surface 3 riktar sig inte till någon som är ute efter ett prestandamonster utan mer till den som vill ha en blandning av PC funktionalitet för alldagliga uppgifter i hemmet, jobbet eller i studier. Mail, Office hantering, film & Surfning, men också möjligheten till att ha en enhet som ersätter en Android platta eller Ipad. För mig personligen så gick mitt Android användade ned väsentligt under min tid med surface 3, Det var enstaka appar som instagram & några hemautomationsappar som inte fanns/funkade/funkade lika bra på Surface 3.

 

Plattan erbjuder traditioinella USB portar för alla som har behov av detta, vilket de flesta av oss med jämna mellanrum har. 

 

Det inbyggda stödet är också en fröjd, det är för mig ett mysterium att fler tillverkare av plattor inte tar efter detta. Stödet skiljer sig lite från PRO version som hade steglös inställning av vinkeln, Surface 3 fick nöja sig med 3 lägen, detta pga det sparar en del pengar i produktionen enligt microsoft själva, Vilket också visar sig på prislappen. Detta störde mig inte, kände aldrig att jag på riktigt sakande den steglösa inställningen.

Pennan

Pennan och de smidiga formatet gör att denna platta får en oslagbar kombo av användningsområden. Nu kan du (återigen, som med PRO versionen) Göra snabba och enkla noteringar i OneNote och allt sparas snabbt & enkelt, istället för att använda traditionell penna & papper. Jag använde surface 3 både privat coh i arbete. Jag kan säga att Hemma är det en hitt hos barnen med dess ritfunktion. På arbetet ersatte detta mina pappersblock & bläckpennor helt och hållet.

 

Pennan gick också att använda likt en mus, detta var inget som riktigt föll mig i smaken. Det kändes bara konstigt. Dock var den trevlig att använda när man slösurfade ibland istället för att peta med fingrarna på skärmen.

Pennan är helt klart ett tillbehör som gör att surface skiljer sig från mängden, Verkar till och med så bra att till och med självaste Apple kopierar conceptet med sin Ipad PRO, Om den kan konkurrera med Surface 3/3 PRO återstår att se.

Mjukvara

Window 10 gör sig ypperligt på plattan/datorn. Jag verkade som en av de få som inte hade särskilt mycket emot W8.1. Men efter att W10 kom till Surface så blev det genast en mycket trevligare upplevelse, Alla menyer är mycket snyggare och är enklare att komma åt. En djupare W10 recension kommer senare. En sak ska jag nämna är att jag fördog att köra Surface 3 i PC läget ( Det finns ett läge för surfplatta också) hela tiden trots att jag använde den som surfplatta, Detta är så klart en smaksak, men värt att nämna. De visar nog att W10 är ett moget operativ system som är användvänligt oavsett hårdvara.  

Som tidigare nämnt så är prestandan inte i närheten av vad PRO versionerna erbjuder. Men för mig som i arbetet använder email, antecknar mycket med penna, använder excel och mycket webbbaserade program samt använder Citrix för att koppla upp mig mot terminalservrar för att arbeta så är prestandan helt tillräcklig.

Självklart går de superbra att streama/kolla på film utan några konstigheter.

 

 

Tillbehör

Typecover är något som vart med i Surface serien länge och lika så här. Baksidan som är det som skyddar skärmen när det är stängt har en mocka känsla och är riktigt snyggt. Själva tangentbordet är helt ok, Det kan definitivt inte jämföras med riktiga tangentbord hos traditionella laptops. Men ser man det utifrån sin helthelt, allt tar mindre plats, är snyggare och mer mångsidigt så vill jag påstå att tangenbordet håller bra klass, även om det tar lite dig att vänja sig vid det. Främst pga av de korta tangentnerslagen.

 

 

Musplattan lämnar tyvärr en del att önska, den var av de mindre slaget och kändes inte så bra som man kan önska. Detta kan vara en dealbreaker för några och en bagatell för andra. Mig störde det inte mycket då man främst agerar med skärmen istället för musen i de flesta fall. Är detta något som är superviktig för dig så förslår jag att du tar till en affär och testar lite i verkligheten.

 

Sammanfattning

Surface 3 är ett välkommet tillskott till Surface familjen den tar återigen Surface varumärket ett steg i rätt riktning, den tar sig an rollen som både PC och surfplatta galant, till och med för mig som är inbiten användare av diverse Android plattor såg jag mig själv gå mer och mer över till surface för mitt dagliga surfplatteanvändade. För priset kan du säkert få liknande produkter med lite bättre prestanda, men byggkvaliten och känslan hos surface är mycket mycket bättre, dessutom tror jag inte du hittar någon bättre stylus(penna) upplevelse hos dess konkurrenter.

 

Plus & minus

+

Format

Windows 10

byggkvalite

Mångsidighet

pennan

-

prestanda

appar  ( inte like stort utbud som hos Android & IOS) 

Musplatta

13 sep 2015