Precis som förra testet är Surface pro 3 en dator som utmanar det traditionella laptopformatet som vi är vana vid att se. Surface pro 3 lägger sig i premium skiktet bland mobila datorer. Byggmässigt är denna produkt ett utmärkt exempel på industriell design. Rena raka linjer och materialval i metall och hög fokus på smådetaljer som gör att hur du än vrider och vänder på enheten så  är det kvalité rakt igenom.  

Prestanda

Denna I5 version som jag provkört var det inga som helst problem att streama  HD filmer från samtidigt som du lekte med lite bildredigering. Vi hög belastning blev datorn dock nästan för varm att hålla i men den fortsatte göra det den skulle utan några problem. Vid vardagsbruk så presterar datorn helt ypperligt och jag kan inte hitta något som helst att klaga på.

 

Pennan!

Surface pro 3 levereras med en en penna,  och det är ingen vanlig penna (stylus) du är vad vid se till smartphones och plattor om du inte äger en Samsung note 3/4. Nu finns det ett alternativ som på allvar kan utmana det traditionella pappersblocket och bläck eller blyertspennan. Precisionen på Pennan är så löjligt bra att man ibland glömmer att man skriver på en skärm. Pennan i kombination med one note appen är det bästa av två världar, fördelarna av vanlig  penna och papper i precision och skrivsnabbhet, och dessutom kunna dela, spara, sortera  och ta bort  noteringar med bara några knapptryck. Du slipper tappa bort anteckningar, för allt sparas automatisk i molnet och kan öppnas på andra enheter för att redigeras eller läsas senare.  

 

 

Övrigt

 

Skärmen är superb i skarphet färgåtergivning och gör sig bra i alla vinklar och ljusförhållanden. Batteritiden är otroligt bra så där finns inget att klaga på.  

 

Tangentbordet

 

Tangentbordet är unikt mot vad jag sett förut. Det behövs inte hakas fast, tryckas ihop eller kopplas samman. Du för bara tangentbordet mot undersidan av datorn så sugs de ihop av magneter när de är tillräckligt nära varandra. Inte att förväxlas med andra magnetskydd till plattor, detta är på en annan nivå. Det dubblar också som skydd åt skärmen när det är stängt, men lämnar baksidan naken. Det är i typen folio som är relativt vanligt ändå i material väg.

 

 

 

 

Att skriva på tangentbordet var en lite annorlunda känsla. Det flexade lite ibland och tangentnedslagen är mycket kortare än vad man är van vid. Allstå avståndet som Tangenterna färdas från det att du trycker på dem tills de slår i botten, är väldigt kort, vilket gör att det känns som att man skriver rakt ner på bordet med fingertopparna innan man vänjer sig. Storleken är klart godkänd och skriva längre texter var inga som helst problem. Musmattan som man inte använde särskilt mycket pga av den höga precisionen på pekskärmen lämnade dock mycket att önska. Detta var en av de få saker som var negativt med denna produkt. Utöver att bara tangentbordet har en saftig prislapp på ca 900-1200 Sek, detta är självklart subjektivt men detta är heller inte någon budgetprodukt. Premium kostar.  Men då borde musplattan vara snäppet vassare. 

Storlek och tyngd

 

Skärmen och enheten är ganska stor, vilket i det flesta fall är superbra vid användning. Dock blir den ibland lite otymplig om du använder plattan i porträttläge eller ligger i sängen eller soffan och använder den. De robusta metallhöljet tillför också en del tyngd, vilket förstärker otympligheten en del. Detta är givetvis något man får offra mot alla de andra fördelarna, det inbyggda stödet är dock till stor hjälp och praktiskt i många lägen. Det skall också tilläggas att stödets design och funktion känns otroligt robust och hållbart. Aldrig någonsin under testperioden kändes det som det var svagt, klent eller glappande.

Sammanfattning

Denna dator får Topbetyg och rekommenderas till alla som är på jakt efter dator i premiumsegmentet. Surface pro 3  är innovativ på flera olika sätt, från format till mjukvara och tillbehör. Prislappen är det enda jag kan klaga på. 

 


24 jan 2015