Något otippat har Sverige fått betaltjänsten Samsung pay (S-pay) relativt tidigt, något som är ganska ovanligt i norden för denna typ av tjänster. Hur skiljer sig  då Samsung-pay från SEQR som är den andra av de betaltjänster för mobilen som finns i Sverige.

 

Den största skillnaden är att S-pay kräver att du har en telefon från Samsung, som är relativt ny. S-pay använder också MST utöver att kunna använda NFC (kontaktlös betalning / Blippbetalning) MST är en teknik som gör att du kan lägga över ditt kredit eller bankkort på mobilen och sänder en signal till betalterminalen som tror att du drar ditt vanliga kort med mangnetremsa. Just denna teknik gör att du kan använda S-pay i prinicip överallt, till skillnad från rena NFC betalningar som är väldigt begränsat i Sverige i dagsläget, men ökar dock sakta men säkert.  

Nu är du redo att betala, går att skapa genvägar från hemskärm, låsskärm eller avstängd skärm. Går alltid snabbt att starta. 

SEQR erbjuder sitt eget cashback program och erbjudanden, något som många (men inte alla) redan har på sina kredit/bankkort. SEQR kan du också använda för att betala saker som parkering eller onlineköp i viss begränsning, Detta gör inte S-pay.

Går även att lägga in klubbkort och dylikt i S-pay appen. 

Att betala med S-pay är egentligen som att betala med ditt vanliga plastkort, väljer du att betala med MST (låtsas mangnetremsa) så har jag vid varje betalning fått ange min pinkod, något som inte behövs vid NFC/blippbetalning vid mindre belopp. Därav är det i många fall att föredra den moderna metoden att betala med NFC/Blipp.

De gånger jag inte fått igenom betalningar med S-pay är Är på en gång på H&M där jag tror att de var något galet med betalterminalen. Andra gången var på X-change  när jag skulle köpa valuta där de tar emot betalningen men sedan tvingar mig att makulera köpet för att de inte får mitt S-pay nummer att stämma med mitt fysiska kort. Det är sedan 3-4 andra tillfällen som jag inte  kunnat göra betalning med S-pay, anledningen är ännu oklar.

 

Lista över transaktioner utförda med S-pay direkt i appen

I många fall när det kommer till att betala med mobilen så är det de människor som står bakom disken som inte fått ordentligt /senaste infon om de betalmedel som affären egentligen tar emot.

Efter att ha använt S-pay i några veckor så måste jag säga att det är väldigt behagligt att använda. Varken mer eller mindre jobbigt än att betala med kort och jag glömmer mer sällan mobilen än plånboken. Det som är största fördelen med S-pay att du kan signera de flesta av dina köpa med fingeravtryck istället för pin vilket för mig personligen är ett stort plus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 maj 2017