lg-g-watch-r-angle

Första  intryck.  

När jag först plocka upp klockan ur lådan var den förvånansvärt lätt. Jag hade föreställt mig lite ner tyngd, iom att den till stor del är gjord i metall.  

Men detta glömdes snabbt bort när man spände på sig klockan. Då blev den lätta vikten genast ett stort plus. Och efter fem minuter var det som om man inte hade haft någon annan klocka på sig. Den håller dock inte i samma klass som tex en Citizen
Komma igång.  

 

Uppstartsprocessen och synkningen med mobilen gick otroligt snabbt. Det var nästan ett antiklimax för att processen var över så lätt och snabbt.

 

Är du inte en tekniknörd som jag är så är det inte mycket att komma igång med. De flesta appar som sms,  Gmail, väder och Google keep är väl integrerade med Android wear och alla aviseringar kommer helt enkelt till din handled utöver telefonen. Appar som Spotify stödjer också Android wear. Du har basic kontroller till Spotify direkt på handleden.  

 

 

Vem är en Smartklockor för?  

 

Är du en person som får mycket  Email,  sms eller samtal är detta något som kan bespara dig mycket tid och många lyft och upplåsningar av telefonen, bara för att se vad det senaste sms, email eller chat handlar om. Du får också kalenderpåminnelser, väder och tid när du måste åka för att hinna till ditt nästa möte eller event.  

Smartklockan ska inte ersätta din mobil utan är tänkt att du ska kunna ta fokus från mobilen och vara mer med i din omgivning och lägga fokus på det som är viktigt.  

Jag kan helt ärligt säga att jag lägger mycket mindre tid på att kolla mobilen sedan jag skaffade smartklockan. Jag har till och med en fru som håller med om detta.  

Vill du ha full nytta av din smartklocka måste du också vara beredd att få en del konstiga blickar från din omgivning. Röstkommandon är en stor del av Android wear och det funkar otroligt bra. Än så länge måste du dock prata engelska med din klocka. De flesta kommandon funkar riktigt bra, svara på sms, sätta påminnelser, starta timers, skicka korta e-mail. Allt flyter på riktigt bra och allt utan att behöva röra mobilen. Jag har märkt att min svenska brytning ibland ställer till det med röstinmatningen, så ibland får man amerikanisera sin engelska för att klockan ska förstå vad du vill göra eller säga. 

 

Klockan

Den visar tiden :), Du kan dessutom anpassa urtavlan efter aktivitet. Ska du träna, har du en sportklocka, Ska du ut och vandra, har du en klocka som visar kompass och vilken höjd du befinner dig på. Ska du iväg på finmiddag har du ett urval av eleganta urtavlor att välja på. På så sätt är en smartklocka mer mångsidig än ett traditionelt armbandsur.

Skärmen är behaglig att titta på med sina starka tydliga färger och fina kontraster. Byggkvaliten är jag jättenöjd med och armbandet i läder förstärker kvalitets känslan. Klockan är IP 67 certifierad och klarar att vara under vatten och är dammsäker. Trots detta har jag dragit mig för att använda klockan i utsatta miljöer. Varför utmana ödet oftare än man behöver tänker jag?  

Vad kan man göra mer då?  

Är du intresserad av att göra det där lilla extra och få ut så mycket som möjligt av klockan, kan du styra saker i hemmet, som dator, lampor, TV och annan elektronik.  

Med appar som tasker, unified remote, och remotestick. Kan du göra allt detta, snabbt och enkelt från din handled.  

En app som har varit väldigt användbar trots att jag trodde att den inte skulle komma till användning är aware for Android wear. En app som enkelt varnar när du är på väg att gå ifrån din mobil, eller tvärt om. Jag är normalt inte en person som glömmer mobilen men när det väl händer så är denna app guld värd. Du kan dessutom "ringa"  till telefonen  från klockan om du har förlagt den i hemmet någonstans.  


Batteritid

Du kommer behöva ladda en sak till, så enkelt är det. Även om denna klocka klarar upp till två dagar med skärmen på konstant. Så är det en säkerhet att ladda den varje natt. Inte en enda dag har jag behövt stressa över Batteritid på varken mobil (utöver det vanliga) eller klocka. Använder du funktionen att skärmen stängs av när du inte tittar på  klockan eller inte använder den kan du nog klara dig längre. Detta läge skulle jag inte rekommendera om det inte är så att du vet att du kommer att behöva klara dig längre utan att behöva ladda klockan. Mest för att det är behagligt att bara kunna snegla på klockan för att se saker som tiden ;)

 

Det negativa

Priset för denna klocka ligger på ca 2500 - 2700 kronor. Vilket är saftigt för en teknikpryl. Man kan få en riktigt fin "dumb watch" för samma peng. Iom att detta är en elektronikpryll så finns risken att denna klocka är utdaterad om ett år, vilket en vanliga klocka inte råkar ut för på samma sätt. 

Sammanfattning.  

Vill du ha en klocka som är mer än en klocka är denna sak något för dig. Vill du ha aviseringar på din handled och kunna utföra små enkla uppgifter med röstkommandon istället för att behöva ta upp mobilen ur fickan eller väskan. Då är detta något för dig. Vill du ha en pulsmätare och stegräknare inbyggd i klockan, så har denna klocka detta, och du kan enkelt hålla koll på din "hälsa" med hjälp av den inbyggda Google fit appen. 

 

 


8 nov 2014