Mobiltest Nokia lumia 530

Lika bra att inleda med att säga att min tid med denna lilla 1000 kronors telefon har varit en "eye opener". Windows och Nokia har skapat en liten telefon som överskred mina förväntningar på de flesta, men inte alla sätt. Nedan kommer mina tankar om den i lite djupare form.  

 

 

Hårdvara

Detta är den andra telefonen som jag testar och skriver om med 4 tums skärm. Fyra tum är ett otroligt bekvämt format på en telefon och en dröm logistiskt sett, jämfört med dagens bjässar som man är van vid. Med detta sagt, är inte det något jag personligen skulle kunna tänka mig i det längre perspektivet. 

Skärmen är också denna telefons stora akilleshäl när det kommer till den visuella biten. Färgerna är matta och betraktningsvinklarna är väldigt dåliga, för en telefon med denna prislapp kommer inte detta till någon större överraskning. När man ska få ner priset på en telefon brukar skärmen vara ett område som oftast påverkas negativt. 

Kameran.  

Kameran är också en del som det sparats in på. Vilket inte heller tillhör ovanligheterna när det kommer till budgettelefoner. Så om du är ute efter en schysst kamera i din telefon ska du inte välja denna lur. Idag har du en hel del telefoner med respektabel kameraprestanda att välja mellan.  

Mjukvara

Nu kommer vi till den roligaste biten av detta test. Windows Phone 8.1. Det som överraskar mig mest är hur smidigt och olaggit (hackar inte) systemet är på en så pass billig hårdvara. Det är bara ibland  man drabbas av lite längre laddningstider än man har tålamod för när appar ska öppnas. Något som däremot inte laggar är när man växlar mellan appar, det flyterpå smidigt och fint.

Windows phone (WP) är i mitt tycke ett minimalistiskt och avskalat system. Det fokuserar på att leverera en enkel och bra mobilupplevelse. I början kände man sig lite vilsen i systemet, men med tiden så kom man in hur det är uppbyggt och lär sig uppskatta det.  

Office program ser förvånansvärt bra ut. Att navigera sig i officeprogramen gick också förvånansvärt bra för att vara på en liten pekskärm, även om man i detta läge önskat sig en större skärm igen, men skärmstorleken är ju så klart en smaksak, så detta ska man egentligen  inte klaga på.  

Appar.  

Apputbudet är inte i närheten av vad IOS och Android erbjuder. Men jag kände inte att detta påverkade mig nämnvärt, alla de appar som jag använder mig av dagligen i Android (Swish, bank,,Facebook, IG, Twitter, etc) fanns även för WP. Utbudet av appar ökar också varje dag. Så det är bara en tidsfråga innan utbudet av appar är likvärdigt på alla mobila plattformar.  

Cortana.  

Cortana är Microsoft svar på Google now voice och Apples Siri. En röststyrd assistent som kan utföra vissa uppgifter och läsa upp information som väder eller resultat av en internersökning. Cortana erbjuds inte officiellt i Sverige men med lite trix och fix i plats och språkinställningarna så kan man aktivera henne.

Jag hade kanske lite för höga tankar om Cortana innan jag fick chansen att bekanta mig med henne. Nu efter en vecka så har jag insett  att hon är i princip likvärdig med Siri och Google now.  Alla tre röstassistenter har sina starkare och svagare sidor. Det en assistent klarar, faller den andra på och vice versa. Men där Cortana skiljer sig är i hur dynamisk och humoristisk hon är jämfört med de andra två, som är väldigt stela. Microsoft har lyckats bra med Cortana och det är många gånger hennes svar har fått  mig att småskratta för mig själv, vilket i och för sig inte är särskilt  svårt, men ändå. Där cortana också skiljer sig är att man inte behöver vara lika noggrann  med sina röstkomandon som med de andra två. Man kan tala mer naturligt och avslappnat med Cortana vilket är ett stort  plus i mina ögon.  

Sammanfattning.

Nokia och Microsoft  är på framfart och ska du köpa en ny mobil i framtiden ska du verkligen överväga en Windows phone. Det kommer jag göra. I och med att Windows 10 är på väg så tror jag att din dator hemma och/eller jobbet kommer att bli än mer synkade med din Windows telefon i framtiden.

Oavsett om du är ute efter budgettelefon eller en telefon med kraftig hårdvara och utmärkt kamera så har du ett brett utbud av telefoner till skillnad mot ett visst frukt företag (Apple) där du är begränsad till två alternativ.  

 

Det var allt för denna gång. 

/Kim

7 okt 2014