Samsung Galaxy Note 4.

 

 Första  intryck.

Detta är överlägset Samsungs enda och första mobil som jag tycker känns som en premium produkt. Även om Note telefonerna har haft högre kvalitetskänsla än Samsungs vanliga Galaxy serie och övriga telefoner genom åren, Så har den aldrig kännts riktigt premium förrän nu, den är dock ljusår bakom HTCs solida byggkvalite och materialval som inte många tillverkare kan matcha. Note 4an ligger ändå bra i handen med sin metallram och fuskläder baksida.Telefonen  känns även robust och tålig trots sin lätta vikt.

Skärmen på 5.7 tum är helt otroligt med sina starka färger och fina  kontraster. Man vill bara konsumera alla sorters media på denna enhet.

Storleken gör också att denna enhet är en fröjd att använda. Man har mycket yta att jobba på och kan ha mycket material på skärmen på en och samma gång.

 

 Hårdvara

Detta är Samsungs senaste flaggskepp med all den senaste hårdvaran, allt från ramminne till högprestandachip med 64 bitars stöd, som säkerligen kommer till sin rätt när Android stödjer detta ( i lollipop 5.0). Skärmen är fantastiskt som jag nämnde tidigare, med sin QHD skärm är allt skarpt och fint. Telefonen är också späckad med alla möjliga sensorer som fingeravstrycksläsare, stegräknare,  pulsmätare  etc.  

 

Fingeravstryckläsaren som Samsung valt att utrusta denna enhet med är inte något som jag vill använda för att låsa upp telefonen med, detta pga av hur den är designad och kräver att du drar fingret över avläsaren väldigt noggrant, vilket är näst intill omöjligt med en hand, vilket gör det opraktiskt att använda,vilket gjorde att man stängde av denna funktion snabbt. Det är dock ett strålande komplement för att kunna identifiera sig vid köp eller inloggning av andra tjänster. Men för att låsa upp telefonen blir det underkänt.

 

 

S pen

 

Denna telefon levereras med en penna som du kan använda på många olika sätt. Allt från att använda den som mus och ta dig igenom gränssnittet, till att göra vackra anteckningar, och det är här denna penna verkligen lyser. Jag blev alldeles häpen av hur noggranna och fina anteckningar man kan skapa.

Kort beskrivet: Precisionen och mångsidigheten av vanligt papper och penna, kombinerat med elektronikens fördelar av att kunna spara/radera och dela med sig av allt med bara några få klick eller tryck. Så om du är en person som tar mycket anteckningar och kan stå  ut med en väldigt stor telefon, då kan du sluta läsa nu och gå köpa denna telefon med det samma. Är detta något som inte ligger dig riktigt i fatet, ska du nog läsa vidare.

 

Batteriet är värt att nämna att det är väldigt bra, eller stort iallafall och ger riktigt bra batteritid. Det är också utbytbart så du kan ha ett extra batteri med dig och bara byta vid tillfälle om det skulle behövas.

 

Upp till två dagar kan man klara sig utan att använda laddaren. Ännu längre om du använder ström sparfunktionerna. När du väl behöver ladda telefonen så kommer det gå snabbare än vanligt, då denna telefon stödjer snabb laddning. 

 

Mjukvara.

Innan jag fick chansen att testa denna telefon hade jag skyhöga förväntningar på hur mjukt och snabbt Android skulle vara. Och hur multitasking skulle vara blixtsnabbt, men till min besvikelse har samsung kladdat ner Android med för mycket av sitt eget gränssnitt, vilket förstörde vad som annars skulle varit en Top kandidat till att vara bland de bästa telefonerna på marknaden.

 

Menyerna är många och oorganiserade, och allt känns kladdigt på något sätt. Vilket gör det svårt att dra nytta av alla möjligheter som denna telefon har att erbjuda.  

 

Måttstocken jag använt för att mäta prestanda, som att öppna program, buffra och ladda videos, skifta mellan program, öppna hemsidor, etc. Är en mobil från i våras, HTC one M8. Med tidigare generation processor och mindre ramminne. Sämre hårdvara på många sätt, men med rena Android ( motsvarigheten till IOS hos Apples Iphone) som operativsystem. Alla jämförelser jag gjorde mellan dessa två enheter så blev Galaxy note 4 slagen med allt från en Micro sekund till en halv eller hel sekund. Detta trots sin överlägset bättre hårdvara.

 

Samsung fokuserar på att göra Android till sitt eget, och stå ut i mängden från andra tillverkare att de tappar fokus på användarvänlighet och snabbhet.

En av de få fördelar med “touchwiz” som är det som Samsung lagt ovanpå Android är spiltscreen. Detta är en genial idé som borde implementeras på en bredare front från andra tillverkare. Splitscreen är en oerhört bra funktion för den som använder telefonen som arbetsverktyg, eller bara gillar att chatta samtidigt som du tittar på youtube klipp.

 

Kameran

 

Kameran är precis som med s pen där denna Samsung återigen skiner. Här behöver man inte lägga mycket tid på att säga att det är bland den bästa kameran i en mobil du kan köpa idag. Men kanske inte bästa, senare recensioner får avgöra detta. Det man behöver säga är att den tar fin fina bilder med bra färger och fina kontraster. Den filmar dessutom i upp till 4K för den som känner att de behöver detta.

Tyvärr kan jag inte erbjuda exempel bilder då jag klantigt nog inte sparade bilderna innan det var dags att lämna infrån sig mobilen efter testperioden. 

För en bra artikel på kameradelen, klicka här

 

Storleken.

 

Den stora härliga skärmen gör sig bäst när den såklart  används men till en kostnad av att vara näst intill en omöjlighet logistiskt sett. Att transportera denna enhet i annat än en stor kavajficka eller väska är ingen rolig upplevelse. Skinny Jeans? Glöm det, då kommer du råka ut för vad jag kallar “camel Phone” syndromet.   

Storlek jämfört med en HTC one M8 ( 5 tums skärm)

 

Storlek jämfört med en Nexus 7 platta ( 7 tums skärm) 

 

Storlek jämfört med Sony experia Z3 ( 5.2 tums skärm) 

 

Sammanfattning.

 

En kompetent telefon med många fördelar så väl som nackdelar. Vill du ha en telefon som du vill använda med stylus (penna) för anteckningar, och/eller med kamera i topklass. Då är denna telefon för dig, förutsatt  att du kan offra utrymmet i dina fickor eller väska.  

Är du en person som vill kunna klä på dig på morgonen utan att behöva tänka på om mobilen får plats i någon av dina fickor, leta vidare efter en annan enhet. (I min nästa recension kommer jag testa Sonys senaste tillskott på mobilmarknaden Experia Z3)  

 

Är du någon som värdesätter en blixtsnabb telefon utan massor av funktioner ska du också leta vidare då samsung touchwiz segar ner Android för mycket (Det ska nämnas att detta inte på något sätt är en långsam eller seg telefon, bara inte så snabb och mjuk som en Android telefon kan vara)

 

Som mobilnörd blev jag smått besviken på denna telefon efter all hajp den fått världen över. Jag hoppas att Samsung tar sig i kragen och tonar ner sina tankar och idéer om hur Android  ska vara  till lollipop 5.0. För då kan denna telefon bli den bästa luren på markanden. Men inte just nu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 nov 2014