För de som inte riktigt har koll på vad Nexus telefoner är, kan man kort beskriva dem som plattformar för vad google anser är väsentligt i en mobil. Både hårdvarumässigt och mjukvarumässigt. För att göra det enkelt, kan man säga att Nexus serien är googles direkta svar på Iphone & IOS. Även alla inte skulle beskriva det så, så finner jag inget bättre sätt att förklara det.

 

 

 

Nexustelefoner varierar i tillverkare från år till år. Just nu är staffetpinnen hos Motorola som ägdes av google en kort tid men som nu ägs av Lenovo. Motorola har senaste tiden släppt en rad prisade telefoner i alla prisklasser och är den senaste i raden att få äran att göra en Nexus telefon.

Nexus 6 är en mobil med en vacker högupplöst skärm på 6 tum! I jämförelse så är den i samma storlek som Iphone 6 +, fast iphone 6 plus har inte begåvats med lika stor skärm (endast 5.5 tum)  eller ens i närheten av lika högupplöst display, 1080p för Iphone & 2560 x 1440 ( QHD) för Nexus 6. Detta gör Nexus överlägsen när du vill kolla på film eller bilder. skärmen har otrolig färgåtergivning och skärpa och är  en fröjd för ögat. Nu är jämförelsen slut och vi återgår till Motorola Nexus 6 helt och hållet.

 

Storlek

 

 

 

Detta är den största telefonen jag någonsin hanterat. Man kan nästan tro att det är en surfplatta ibland. Med det stora formatet så får man många fördelar i allt från film till att surfa och generellt användade. Större delen av tiden så är det guld och gröna skogar, men ibland hamnar man i situationer där det känns som man utför handgymnastik, tex när man sträcker sig efter något i den borte änden av displayen. Det hände också att jag några gånger höll på att tappa telefonen när man hantera den med en hand. Detta är såklart saker man får acceptera när man valt en sådan stor telefon. Något som dock överraskade mig var att den gick ner i alla mina byxfickor utan problem, även om skämtet “is that a nexus 6 in your pocket, or are you just happy to see me” ekade i mitt huvud ett flertal gånger.

 

Mjukvara

Med Nexustelefoner kommer du alltid vara först med att få den senaste mjukvaran direkt från google, och du kan vara säker på att få uppdaterad mjukvara under en relativt lång tid jämfört med andra tillverkare som endast brukar ge en ca 1-2 år underhåll av mjukvaran. Att hålla koll på om man kommer få mjukvaruuppdateringar under en lång tid ser jag som en viktigt punkt i valet av telefon, och det är just detta du får när du väljer en Nexus model.

 

 

Mjukvaran på Motorola Nexus 6 är såklart en fröjd, allt flyter på snabbt och smidigt. Spel och prestandakrävnade appar är inga problem överhuvudtaget. Jag kan heller inte komma ihåg att en app kraschade eller hängde sig. Användarmiljön, eller UI ( user interface) som de kallas är rent och avskalat. Inga förinstallerade appar som tar upp minne och prestanda. Inga onödiga gimmicks och konstiga funktioner som du inte kommer att använda. utan rätt och slätt en trevlig, snabb och enkel användarmiljö.

En funktion som är smart och användbar är active display, funktionen tänder skärmen i ett sorts smygläge när du rör telefonen eller närmar dig den med handen. Den visar dina aviseringar en kort stund som gör att du enkelt kan avgöra om det är något du måste göra något åt på en gång eller låta vänta. Annars släcks skärmen igen, lite svår att förklara men väldigt användbart.  

 

 

Något som jag dock önskar att google hade slängt in var stöd för multifönster från början. Så om detta är något som är viktigt för dig så kommer du bli besviken, men det ser ut som nästa version av Android kommer få stöd för det. Så helt kört är det inte på den fronten.

 

Batteritid

Batteritiden är inget speciellt. Du tar dig igenom en dag utan problem, använder du batterisparläget så kommer du undan med en dag och en lång utekväll. Något som däremot är anmärkningsvärt är snabbladdningnen. Du behöver ca 20 minuter för att klara dig en 4 - 6  timmar, sedan lite mer än timme för ett fullt batteri. Så för de som använder telefonen mycket och vet med sig att man behöver fylla på under dagen är detta ett klokt val.  

 

 

 

 

Kamera

Kameran är helt klart respektabel. Men med bilder är det väldigt subjektivt,  så nedan finns några bilder för er att beskåda och bedömma själva. Jag var väldigt nöjd med bilderna, även om jag önskar lite mer av Googles Kameraapp I en så pass kraftfull hårdvara. Det är förövrigt den app jag använder på min dagliga telefon (HTC one M8 Google play edition). Den är enkel och krånglar inte till det. De som vill ha mer kontroll över bilderna, får ladda ner en annan kameraapp helt enkelt. Men är du en enkel person som bara vill knäppa av några bilder är orginalappen perfekt.

 

 

Ljud

Motorola följer HTCs trend och har satt högtalarna riktade mot dig när du tittar på skärmen och gör ett bra jobb i att leverera ljudet, dock inte i klass med HTCs boomsound högtalare, men dem är det ingen som rår på i dagens läge. Ljudet placerar sig ändå helt klart i topskiktet i att leverera en bra ljudupplevelse bland smartphones. 

 

Sammanfattning

Allt med denna telefon är bra, byggkvalité, skärm, mjukvara och kamera så länge du är villig att offra några få detaljer. Främst storlek, kan du stå ut med en så stor telefon är de ett givet köp. Vill du ha en stor skärm med spilt Screen måste du välja en annan telefon i samma storlek,  tex Note 4,eller LG G3. ELLER, vänta på nästa Android version. Nexus 6 är en framtidssäker telefon, som kommer leverera bra prestanda och användning  under en lång tid framöver.

 

14 jun 2015