För samtliga bilder för denna recension,klicka här

Oneplus är en relativt ny tillverkare från Kina som vill slå sig in på smartphonemarknaden med telefoner som har en snällare prislapp men med Hårdvara och specifikationer som ska tävla med Samsung Galaxy S6, LG G4, Sony experia Z3+, Iphone 6 osv. Att telefon är en direkt konkurrent skulle jag inte säga men med en prisslapp som i många fall ligger på nästan halva priset så har du helt plötsligt ett helt annat utgångsläge. Hårdvarumässigt så matchar Oneplus 2( 2 är modellnamnet) sina rivalerna på  många sätt, men skillnaden ligger i detaljerna som  endast fullHD skärm, plats för microSD, trådlös laddning, snabbladdning och NFC.

  

Intryck

 

Oneplus 2 är den andra telefonen från Oneplus, jag har inte haft möjlighet att testa oneplus 1, så någon jämförelse kan jag inte erbjuda. 2 känns direkt som en premium telefon när du plockar upp den ur lådan, den är ganska tung, vilket kan falla i din smak eller inte ( bra tung, inte dålig tung). Kanterna pryds med en metallram som gör att telefonen känns riktigt välbyggd. Baksidan består av ett sandpapperliknande material som gör att telefonen ligger otroligt bra i handen och det känns oerhört tryggt att hålla i den. Aldrig har jag testat en så greppvänlig telefon. Baksidan går också att byta mot flera olika typer av baksidor om du motförmodan inte skulle gilla orginalet.

 

Skärm

 

Skärmen är 5.5 tum stor och är fullHD, vilket är mer än tillräckligt, Den är också fantastiskt stark och färger är livliga, kanske inte i Amoledklass ( Samsung och Motorola telefoner). Jag vill inte klanka ner på att de bara är fullHD skärm som erbjuds för jag tycker det är tillräckligt. Men smaken är som baken, så om du är ute efter QHD upplösning är inte detta luren för dig.

 

Mjukvara

 

Mjukvaran är likt orginalandroid (Mjukvaran på Nexus 6), Vilket gör att du får en telefon helt utan förinstallerade Sk. bloatware appar. Mjukvaran fick också under testperioded en uppdatering som fixade många av de små buggar & lagg som jag upplevde från första början. Efter detta så har telefonen vart en fröjd att använda, allt flyter på otrolig bra, växla mellan appar går snabbt och smidigt. Alla typer av spel klarar den också utan problem.

 

 

Oneplus erbjuder också möjligheter att ändra, färger på bakgrunder, knappar och LED lampans funktioner och färger, du kan till och med välja mellan att använda navigeringsknappar på skärmen eller de kapacitiva knapparna på telefonen, detta är Oneplus ensamma om vad jag vet.

Det enda jag kan klaga på är att det ibland tar lite lång tid från att man trycker på hemknappen tills det att man faktiskt kommer dit, är du känslig (nördig/petig) går det att lösa genom att ladda ner en tredje parts launcher som Nova launcher och förkorta animationer till önskvärd nivå.

 

Fingeravtrycksavläsare

 

Ett välkommet tillskott, du kan hålla din telefon låst & privat utan att behöva bemöda dig med att alltid behöva ange pin eller mönster varje gång du ska låsa upp telefonen. Du bara lägger ditt finger på avläsaren och så låser den upp telefonen, även om skärmen inte ens är på, Detta skulle jag säga funkar 7-8 gånger av 10 på första försöket( De jämförelser jag gjorde med en Iphone 6  så vågar jag säga att Iphone inte presterade bättre), ibland behövs det att du lyfter fingret från avläsaren och trycker ner igen. vissa gånger låstes telefonen upp blixtsnabbt ibland tog det en halv till en sekund innan man var inne. När man var torr om tummen som var ett av de fem registrerade fingrar kändes det som det tog längre tid innan avläsaren kände igen fingret till skillnad om du hade lite hand/tummsvett så gick det mycket snabbare. Med tiden så vänjer man sig hur man ska placera tummen för få ett jämnt resultat vid upplåsning, men även om det inte är perfekt så slår det att behöva ange PIN eller mönster varje gång du ska låsa upp telefonen, alla dagar i veckan.

Kamera

Bilder tagna Oneplus 2 med kameran hittar du här

Kameran kan helt klart ta bra bilder. Dock presenterar den ganska ojämna reslutat, jag hoppas att de fixar detta med mjukvaruuppdateringar i framtiden. Trots detta så vill jag inte påstå att jag är missnöjd med kameran, det är mer att jag hade för stora förhoppningar på den. I vardagligt bruk så blir det bra bilder även om man får knäppa av några extra bilder om man har bråttom, ifall första bilden inte blir bra. Av att döma från andra recencenter som testat kameran så ligger den iallafall top 5 efter telefoner som Galaxy S6, LG G4 och iphone.

Kika in MKBHD test av kameran här

Övrigt

Telefonen saknar NFC, vilket för de flesta inte spelar någon roll då detta ännu inte är så brett känt eller använt. Men om du vill kunna använda telefonen till mobila betalningar (När det kommer till sverige) så kommer denna telefon med största sannolikhet inte stödja detta. Såklart kommer andra funktioner relaterade till NFC inte heller funka.

Ljudet från från högtalarna som är riktade neråt är ganska tamt. Med sin placering så är de också lätt att man råkar täcka över högtalarna med händer när man kollar på video med telefonen landskapsläge, vilket inte förbättrar ljudbilden. Kopplar du däremot in hörlurar eller högtalare via bluetooth eller 3.5 mm utgången så kan du dra nytta av maxxaudio mjukvaran som gör att du får en relativt behaglig ljudupplevelse.

USB type-C Framtidens sätt att bland annat ladda & sköta överföring av data m.m, läs mer om USB typ C här, just nu är det inte så praktiskt men ju populärare det blir ju större fördel kommer du kunna dra nytta av det.

Något som är ganska ovanligt är plats för dubbla simkort, perfekt för den som kanske har jobbmobil och privatmobil, men vill slippa bära omkring på två enheter.

Alert slider, Är något som jag inte sett på en Android telefon tidigare  likt den om finns på Iphones på sidan av luren där du kan välja olika lägen för tillgänglighet. De tre lägena är ALLA/PRIORITERADE KONTAKTER/EJ TILLGÄNGLIG. En praktiskt detalj, men inget som jag personligen använder dagligen. 

 

Batteri

Batteriet på 3300 mAh, räcker till ca 14-17 timmar användning. Detta var ganska jämnt för min del. SOT( Screen on time ->Tid som skärmen är på) som också är en ganska bra mätare av hur länge ett batteri räcker fick jag mellan 2.5 timme till strax över 3 timmar, men jag har sett andra användare som har kommit upp i över 4 timmar, vilket jag aldrig vart i närheten av. Laddtiden ligger på ca 2.5 timmar från noll, kanske lite snabbare om telefonen är helt avstängd. Men laddar du telefonen över natten så är det inget du kommer lida av, Är du däremot någon som värdesätter snabblandning av din telefon så får du tyvärr leta dig vidare igen. 

Sammanfattning

Oneplus 2 är helt klart den bästa telefonen du kan köpa för under 4000 kronor OM du har en invite. Den kallar sig för “Flagshipkiller” men lever inte rikitgt upp till det. Men det du får för 3800 kronor är en fantastisk telefon med en mjukvara som är ren, avskalad och snabb med mycket möjligheter att anpassa efter smak och tycke. Byggkvaliten & design får du inte av någon annan  tillverkare i denna prisklass, helt överlägsen. Skärmen är den bästa  fullHD skärmen jag sett på en mobil hittils. Kameran som är helt OK->bra

Om du väljer att försöka få tag på denna telefon så rekommendrar jag att ta de tillbehör som finns. Nedan är tillvalen som jag personligen ansåg var viktiga, Kevlar baksidan tyckte jag vara snygg och jag trodde denna skulle bli min favorit, men orginalbaksidan är så bra och gör att du alltid kan hantera din telefon utan oro att tappa den med sin sandpapperliknande yta, dock är jag ett fan av kevlar & carbon så det "skalet" åker såklart på med jämna mellanrum. 

 

 

Plus & minus

+pris

+Byggkvalite/känsla

+Bästa kameran i prisklassen

+Skärm

+Fingeravtryckavläsare 

 

********

-Ingen NFC

-Ingen microSD

-Battertid ( i relation till batteriets storlek) 

 

31 aug 2015