Panasonic DMC-CM1 är onekligen en prdodukt som står ut i mängden. Är det en kameramobil eller mobilkamera. Efter min tid med den kan jag fortfarande inte riktigt bestämma mig, för den göra båda delarna otroligt bra! Jag var rädd att kameran inte skulle vara så bra som jag förväntade mig eller att mobildelen skulle vara försummad och dålig. Men jag kan säga att CM1 gör båda delarna fantastiskt! Vilket glädjer mig! Innan vi dyker djupare ner i denna recension så ska jag börja med att säga att jag inte är någon kameraexpert på något sätt. Men jag uppskattar teknik och bilder som inte är suddiga eller fokus på fel ställe, fina bilder helt enkelt,  vilket de flesta av oss är ute efter, speciellt i en tid då mobilen tar över rollen som kamera i mångas liv men räcker kanske inte alltid till i alla lägen. Det är denna lucka Panasonic vill fylla.  

 

 

Design.

“Är det en mobil?” var en fråga jag konstant fick under tiden jag testade denna, vilket jag förstår. Den ser rätt och slätt ut som en Point and shoot kamera, samma mått, design och en stor Kamera/sensor. Den är pryd med fake läder som känns helt OK, inget fantasktiskt men heller inget dåligt. Ramen är plast med en metalkänsla. Trots att materialvalen kanske inte är premium så känns den stabil och solid i händerna. Knapparna håller hög kvalite och är distinkta vilket gör att känslan av att man håller i en kamera förstärks.


 

För att vara en  mobil så är den rätt så stor/otymplig medans som kamera är den inte riktigt lika otymplig, men tar ändå upp en del plats i fickan, vilket en vanliga kamera också gör. Men om man ser det ur perspektivet att inte behöva ha med sig två enheter så tycker jag formatet är precis vad jag kan tänka mig offra för att ha båda delarna till hands med ett ögonblicks varsel.

Mjukvara.

Till min stora förvåning och glädje kan jag meddela att Panasonic DMC-CM1 i princip kör en ren variant av Android Lollipop 5.0. Detta medför en fenomenal mjukvaruupplevelse som kan liknas med Nexus Telefoner - Ren och avskalad Android upplevelse.

Alla appar flyter på utan några som helst problem. Inga appar som kraschar eller hänger sig. Det känns som Panasonic la krutet på att göra kamerupplevelsen så bra som möjlig och lät google(Android) göra mobildelen. Vilket resulterar att kameran är vad man förväntar sig av den och på telefondelen så överaskar den på många plan. 

HTC one M8 vs Panasonic CM1

 

Kamera.

Som referens i testet av kameran har jag använt Panasonic DMZ-TZ7 & Sony experia Z3, Båda bra kameror även om DMZ-TZ7 har några år på nacken, så gick testet ut på om man kan ersätta den med en en kamermobil vilket jag inte riktigt känt med Sony experia Z3. Även om många av kamerorna i dagens mobiler kan mäta sig med CM1 megapixelmässigt så har jag aldrig mött en (mobil) kamera som har sådan träffsäkerhet i fokus, detta är det största problemet med mobilkameror enligt mig. man kan behöva ta allt från 2 till 5 bilder innan man får fokus på det rätta stället och då kan de vara för sent och man har missat den bild man ville ha. Detta problem upplevde jag inte med CM1. Bilder i mörker och och sämre ljusförhållanden var CM bäst. 

Ska du ta mycket bilder rekomenderar jag att man köper till ett Micro SD och stoppar i, den interna lagringen räcker inte långt. 

 

Enligt mig slår CM1 både Sony experia Z3 och min DMZ-TZ7, båda kan ta lika bra bilder men ingen med samma jämna kvalite eller vara mobil lika bra. Optisk zoom hade vart trevligt att på CM1, men inget jag saknade. 

Något som är värt att nämna är att batteritiden på telefonen är helt klart respektabel när du inte tar mycket bilder, men är du aktivt med kameran skulle jag rekomendera att ladda varje chans som går för att ta sig igenom en dag, eller helt enkelt ha en portabel laddare med dig.

Nedan är lite bilder jag tog med CM1, samt kamera gränssnittet. Bilderna är tyvärr inte i fullstorlek.  

Tror de som är vana att använda vanliga Panasonickameror känner igen sig i gränssnittet. 

 

 

 

Sammanfattning.

Panasonic DMC-CM1 gör telefondelen av sitt jobb galant. Den tar otroliga bilder. Vilket redan förväntas av den med tanke på hårdvara och utseende. På tal om utseende, så gör den kameramobil snyggast av alla, när du jämför, Samsungs galaxy zoom och Nokia Lumia.

Det är ett ganska enkelt val att köpa denna telefon om du kan offra de lilla extra utrymmet i dina fickor, väska/ryggsäck eller dylikt. För att svara på frågan från inledningen, Skulle jag kunna lämna min gamla kamera hemma på semestern och inte oroa mig över att inte få bilder i kvalite bra nog att få en plats i fotoalbumet hemma, så är svaret JA, man kan känna sig trygg med panasonic DMC-CM1.

#

2 jul 2015