Philips HUE är ingen nyhet på marknaden när det kommer till att ”Smartifiera” hemmet. Men som jag ser der är det ändå en praktiskt och enkel lösning för dig som vill automatisera dina lysen eller styra dem med din smartphone eller dator.

Att installera HUE systemet var busenkelt, skruva i lamporna där du vill ha dem, koppla in HUE bryggan i din router och ladda ner appen, följ sedan instruktionerna så kommer du vara klar på ca fem till tio minuter.

 

Fördelen med HUE systemet är att det är väldigt enkelt att expandera, det finns allt från ljusslingor, spotllights, kompletta bords & taklampor utöver den självklara vanliga "led"lampan. vad jag funnit finns det bara bara lampor med E27 sockel, den tjockare varianten, detta skapade lite problem då några av våra lampor i hemmet hade E14 sockel. Det gick dock att lösa relativt enkelt med en adapter, som kostade ca 50 SEK

 

 

 

 

Nackdelen med HUE system är att det är ganska dyrt, många av lamporna börjar på ca 500-600 SEK, även om det finns en en enkel variant som endast kostar ca 200 SEK

Den funktion som jag använt mig mest av under mig tid med HUE är att kunna sätta ljus på timer, praktiskt att kunna gå hemifrån och veta att lamporna släcks strax efteråt, för att sedan vara tända i tid som du kommer hem från jobbet. En förlängning av denna funktion är uppvakningsfunktionen, du kan ställa lampan att tändas på svag styrka runt den tid som din väckarklocka ska ringa, på så sätt får du en assistent till ditt larm. För min del hjälper det mig att komma upp något lättare på morgonen.

Skulle du inte vilja ställa in dina tänd/släcktider själv och är villig att offra batteri på din smartphone kan man använda GPS funktionen på din Androidtelefon för att automatiskt tända och släcka när du kommer hem, respektive när du lämnar hemmet. HUE är kompatibelt med Apple home kit, vilket jag skulle uppskatta kan erbjuda samma funktioner till Iphone användare.

 

 

Något som jag anser som väldigt negativt, är att om någon släcker en lampa på den vanliga brytaren tappar lampan kontakten med ditt nätverk och i utsträckning din telefon vilket slutar i att du måste tända lampan manuellt igen, vilket du säkert i många fall vill undvika med tanke på att du lagt dina pengar på detta system.

Sammanfattning, söker du efter en enkel lösning till ditt hem är hue en bra lösning. Som nämnt är det inte det billigaste lösning, men enligt mig var det värt de extra pengarna för enkelheten. 

 

plus & minus

+Enkelhet

+Många valmöjligheter

*****************

-Pris

 

 

 

9 nov 2016