Sony M4 Aqua på prisjakt hittar du här, eller klicka på bilden. 

 

Plus  & minus

+pris

+vattentätt

+mjukvara

+batteritid.

 

-Dåligt ljud i högtalare.

-Sämre spelprestanda.

-Kamera

 

Inledning & sammanfattning

M4 aqua är en telefon i mellan segmentet, med alla telefoner i mellan segmentet så offras givetvis något från deras dyrare och mer kraffulla syskon, men med M4 Aqua får du en väldigt kompetent telefon för en riktigt bra prislapp. Är du ute efter en smartphone som är vattentät och med bra battertid och kostar under 3000 SEK finns det ingen som kan mäta sig med M4 Aqua. För att få en vattentätt telefon har du hittills vart tvungen att lägga pengarna på en “flagskeppsmobil” för ca 3500-6000 sek eller mer för att få den egenskapen, inte längre. Prestandan är helt klart respektabel och Sony har gjort ett bra jobb med Mjukvaran på telefonen, Det är ibland telefonen blir lite seg när man växlar mellan appar, och laddtider för appar och hemsidor är något längre än på andra dyrare telefoner, men är du inte en “Poweruser” så tror jag inte det är något du kommer att tänka på i vardagligt bruk. En positiv sak som jag noterat är att kameran är bland de bättre i prisklassen, mot vad man är van vid att se. Så länge du har bra ljus kan du faktiskt fånga ganska bra bilder med M4 Aqua, bilder med blixten blir också relativt bra.

 

 

Design & byggkvalite.

Designen som M4 Aqaua använder sig av är som direkt hämtad från Sony experia Z3, med några få förändingar, Den känns inte lika premiuim som sina dyrare syskon, vilket reflekteras på prislappen också. Desingen är diskret och alldaglig och står inte ut mycket. Knapparna är lite svampiga, inte så klickiga och distinkta som man vill ha dem.

Skärm

Skärmen är bra och har fina kontraster & färger. Upplösning ligger på 720p vilket är förväntat  av en mobil i denna prisklass. och kan vara en av anledningarna till den snällare prislappen. I stark sol så blir skrämen lite svår att tyda om du inte har ljusstyrkan på max.

 

Mjukvara

Sony är en av de bästa mobiltillverkarna på implementera sin egna touch ovanpå Androids rena operativsystem. Även om de inte är det snabbaste eller snyggaste OS på just denna telefon så tillför de användbara och bra funktioner till Android. Som jag nämnde tidigare, de mesta flyter på bra vid vanligt användande. Det är först vid tyngre belastning som spel och hantering av exchange email som jag upplevde att telefonen segade ner sig. Appar öppnas med knappt en halv sekunds fördröjning mot mer kraftfulla mobiltelefoner. 

 

 

Kamera

Kameran var förvånansvärt bra, och med sonys väldigt kompetenta kamera APP så kunde man fånga ganska bra bilder så länge du hade bra ljus och objektet du ville ha med inte rörde sig i allt för mycket. Är kameran något som du prioriterar i en mobil kanske Z3 eller Z3+ är mobilen för dig om det är en Sony du är ute efter. Har du inte högre krav än att mobilen ska kunna ta bilder, kan du med all fördel välja denna lur.

 Bild tagen med M4 Aqua

 

Damm & vatten

IP68 certifieringen är något som jag finner oerhört praktiskt, även om jag inte direkt är den som rör mig eller utför aktiviteter där mobilen kan tänkas utsättas för väta på det sättet så är det ändå en trygghet på något sätt. Är du en friluftsmännsiska som är ute och vandrar och rör dig i miljöer där sannolikheten är större än vanligt att du plumpsar i vatten eller kommer vara så blöt att det är oundvikligt att din telefon håller sig torr, ja då är detta mobilen för dig.  

Jämförelse M4 Aqua (TV) HTC one M8 (M) Experia z3+ (TH)

 

Gymmet är också en plats där denna telefon tillsammans med sin storebror Z3 & Z3+ skiner. Där kan den utsättas för damm, mangnesium- (De där vita pulvret som de starka killarna sprider omkring sig), väskor med blöta kläder, handdukar och vattenflaskor. Jag som befinner mig i miljjöer som dessa tyckte det var oehört praktiskt att inte behöva oroa mig på samma sätt som jag normalt sett behöver göra med min mobil som jag använder till vardags ( HTC one M8)  

Batteri

Batteriet verkar hålla ungefär vad Sony anger ( två dagars bruk, vid moderat användare, med viss reservation). Jag upplever att jag kan få lite olika mycket användningstid trots att jag använder telefonen någurlunda samma sätt. Har haft gånger där den klarat två dagar utan problem,sedan dagar där den tar sig igenom en dag. Batterisparfunktionen gör dock sitt jobb ganska bra, men begränsar prestandan på telefonen ytterligare,vilket är synd, men det är en avvägning man får göra. Mycket bättre batteritid mot att behöva offra lite på användarvänlighet och användarupplevelse. Det ska tilläggas att de dagar som jag säger att den tog sig igenom en dag så var det från 0600- 0100 +1 ( ungefär). Aldrig behövde man oroa sig att man inte skulle klara sig dagen ut om man startade dagen fulladad. 

Vid låg andvändning så kan telefonen stå sig riktigt bra. 

 

 

Med extreme stamina läget kan man nog klämma ur ännu fler dagars battertid om det verkligen skulle behövas, men då gör du i princip din telefon till en dumbphone, vilket kanske det enda du behöver vid vissa tillfällen, eller vet med dig att du inte kommer vara nära en laddare närmaste tiden. 

2 aug 2015