Första intryck

Designen på datorn är klassisk laptop om jag ska beskriva den kortfattat, iallafall i dockat läge. I surfplatteläget känns den inte heller som något speciellt. Detta är nödvändigtvis inte något negativt. Den försöker inte vara mer än vad den är, vilket är en enkel hemma pc för vardagsbruk och kortare arbetsuppgifter i ett ovanligt och innovativt format. En sak jag också gillar är att det enda som krävs för att ladda plattan är en vanlig microUSBsladd, samma som till i princip alla mobiltelefoner. Detta eliminerar behovet av ytterligare en laddare som du behöver hålla koll på. 

 

Mjukvara.

Detta är en Windows dator med allt vad det innebär. En helt vanlig dator helt enkelt. Iallafall till ytan. Windows 8 som är förladdat på datorn erbjuder en behaglig upplevelse. Prestandamässigt levererar den precis vad du förväntar dig av en dator i denna prisklass. Den tar sig an websurfning, mail, filmer utan några problem, ja det den vanliga konsumenten oftast använder datorn till. Har du högre krav på prestanda eller ska utföra tyngre uppgifter som film eller avancerad bildredigering är inte denna dator för dig. En och annan frysning åkte jag på ett par gånger när internetanslutningen gick ner, men detta kan nog inte datorn beskyllas för utan det är nog något med Windows.  

Under min tid med datorn så har jag mest använt den i surfplatteläget. Det är här Metro läget som många ogillat med senare Windows versioner fört med sig visar sig vara användbart och i tiden med vad vi förväntar oss av surfplattor. Jag gillar det, det  är en frisk fläkt mot vad man är van vid att se till skillnad från Android och IOS.

Det är snabbt och rappt med smarta funktioner som att växla mellan program enkelt genom att bara svepa in från sidan av skärmen med ena tummen, mycket innovativt och praktiskt. Men det tar ett tag att vänja sig vid detta operativsystem, många funktioner finner man av misstag och frustreras över innan man inser nyttan.

I dockat läge är faktiskt vanliga skrivbordsläget att föredra, och man glömmer lätt av att man kan agera med skrämen istället för att endast använda musplattan, det är faktiskt en riktigt skön upplevelse att kunna arbeta och agera med datorn på det sättet, det är inte lika monotont som att bara vara bunden till musplattan som man använder ändå ibland, som sagt inte lika enformigt som med klassiska laptops.

Tangentbord.

Tangentbordet håller hög klass med behagliga tangenter. Har du mindre nätta händer kommer detta tangentbord passa dig bra. Men har du mellanstora till stora händer blir tangenterna väldigt små vid längre sittningar, passar inte detta kan du enkelt koppla datorn till en monitor eller tv och använda vilket tangentbord som helst med usb eller trådlös anslutning.

 

Negativa

Det jag hade önskat var att de utnyttjat ytan som framsidan har ännu mer. De tjocka kanterna hade kunnat halverats och gett plats för mer skärm. I dockat läge hade det varit fördelaktigt att kunna luta skärmen mer tillbaka än vad som är möjligt, Men detta kan vara en smaksak och det är säkert tillräckligt för de flesta. Musplattan var kanske i det minsta laget, en större hade varit att föredra. Ett stort plus hade varit om plattan också hade haft möjlighet att  köra Android,  då hade man haft en ultimat media och arbetsenhet, med de bästa av två världar. 

Sammanfattning

Denna hybriddator är ett strålande komplement till det moderna hemmet. Du kan göra det mesta av vad som krävs av en vanlig användare. Den är kompakt och mångsidig.

Prismässigt är den väldigt förmånlig men tanke på vad man får. Laptop, surfplatta och med en HDMI kabel kan du enkelt koppla datorn till TVn för att avnjuta film eller andra saker du helt enkelt föredrar att titta på en större skärm.

-En dator i tiden! kort och gott.  

 

 

13 jan 2015