Nexus 5x är uppföljaren till en av de mest älskade av Nexus telefoner som släppts i serien. För de som inte är bekanta med Nexus telefoner är det enkelt uttryckt en telefon direkt från Google. Med hårdvara (skärm,  kamera, batterier) och mjukvara enligt googles egna specificationer. Nexus 5x landar i mellansegmentet, den strävar inte efter att vara ett prestandamonster, utan tar vara på billigare hårdvara som jobbar i symbios med mjukvaran.

 

 

Skärmen är respektabel med sin upplösning på 1080p. Vilket räcker för de flesta användare, med den mindre storleken på skärmen, endast 5.2 tum så blir det en trevlig och skarp upplevelse. Färger och ljusstyrka finns de inte något särskilt att anmärka på. Den automatiska inställningen för ljusstyrka funkar bra men tog lite tid på sig att anpassa sig under snabbt växlande förhållande. Fördelarna med en 5.2 tums skärm som nästan kan ses som liten idag, är att du når över hela skärmen utan några problem utan att behöva så stora händer. 

 

 

Mjukvaran, som är esset i rockärmen hos Nexus telefoner sköter sig briljant. Inga appkraschar eller lagg upplevde jag, förutom vid ett enda tillfälle under en två veckorsperiod. Det var precis efter att jag satt telefonen i batterisparläge. Detta varade ca 30 sekunder innan det försvann och upprepades inte. 

Det du också kan vara säker på är att alltid ha den senaste mjukvaran på din telefonen, vilket alltid är situationen med Nexus telefoner. Vare sig det är en liten säkerhetsuppdatering eller en helt ny version av Android. Detta är bra ur säkerhetssynpunkt, prestandasynpunkt samt upplevelsemässigt, där varje ny version av Android medför nya Förbättringar.  

 

Något som är ett stort steg framåt för Android marshmallow som den senaste versionen heter, är batteritiden eller rättare sag, standbytiden. Nu kan du låta telefonen ligga över natten och endast tappa ett par procent eller något mer. Vilket Apple användare redan är vana vid. Även om detta inte gör mycket för batteritiden vid faktiskt använde är det fortfarande märkbart och de finns nog ingen som inte uppskattar lite bättre batteritid oavsett om det är mycket eller lite.  

 

Kameran, levererar väldigt bra för att vara en Nexus telefon. Detta är något som varit en akilleshäl för dessa lurar tidigare år. I prisklassen gör den väl ifrån sig men kan inte konkurrera med Samsung Galaxy S6 eller LG G4, såväl som iphone 6S och 6S+.

Appen för att ta bilder är perfekt för de som uppskattar en minimalistisk approach. Inget som krånglar till det för mycket, utan en lättnavigerad meny för de funktioner som erbjuds. Vill du ha mer Manuel kontroll över bilder så rekommenderar jag någon av de tidigarenämnda telefoner eller hitta kameraapp i playstore.

Här hittar du bilder tagna med Nexus 5X. 

 

Batteritid, Jag tog mig oftast igenom en dag, men det var vid några tillfällen när jag behövde fylla på under dagen. Då kommer snabbladdningnen till nytta, en halvtimmes ladning så klarar du dig minst 4-5 timmar till upp, 7 timmar funkade för mig någon gång. Använder du mobilen kraftigt under dagen så kommer du med stor säkerhet behöva fylla på under dagen, tyvärr är detta något som inte passar mig, men jag vet att många är vana vid detta och att det inte är ett problem.

 

Designen är enkel och sparsam, materialet är matt plast som känns rätt så billig, knappar funkar bra vilket de givetvis ska göra. Det är ingen Wowfaktor i byggkvaliten eller design. Men det tror jag inte var det primära målet när de tog fram denna lur, utan bara tillhandahålla en robust design till en något mer sparsam prislapp på luren, och det lyckas man med.  

 

Fingeravtrycksläsaren som är placerad på baksidan av luren, precis under kameralinsen, känns som ett underligt ställe att placera den på. Men det tar inte många upplåsningar innan man inser hur praktiskt placerad den är. Enda gången det kan vara lite opraktiskt är när den ligger på ett bord och du bara vill låsa upp den. men detta är en bagatell i sammanhanget.  Läsarens precision är den bästa och snabbaste jag testat hittills. Inte en enda gång har jag behövt låsa upp med pin. 99% av gångerna låser den också upp sig vid första försöket, dessutom är läsaren placerad så att du redan när du plockar upp luren ur fickan kan vara upplåst och klar att köra. Det samma kan man inte säga för placering av läsaren hos konkurrenterna (de flesta iallfall)Sammanfattning

Nexus 5x är en superbra lur i sin prisklass även om de finns några starka konkurrenter idag som inte riktigt fanns för Nexus 5. Med detta sagt så skulle jag gärna sett en prissättningen på luren som hade legat ca 600- 700 sek lägre, detta hade gjort telefonen till kanske den mest prisvärda på marknaden. Men det du får är är en lur som levererar en jämn, stabil och snabb användarupplevelse, inga påkostade gimmicks eller galet överdrivna specifikationer. Kameran är OK och klarar sig mer än väl för den som vill ha bilder till sociala medier. Gillar du dessutom smartphones som är i det mer kompakta formatet så är det en nästintill perfekt telefon i min mening. 

6 dec 2015