Samsung är utan tvekan en av giganterna bland mobiltillverkarna och har länge tillhandahållit de mest populära Android lurarna, men bara för att de är störst betyder det inte att de alltid erbjudit den bästa mobiltelefonen. Antingen har de varit seg mjukvara som varit dåligt uppdaterad eller valet av material och avsaknaden och att skapa en lur som inger en premium känsla som man redan betalar för men inte riktigt fått valuta för. Allt detta har förändrats med Samsung S6, edge & edge +. Allt från materialval, mjukvarutillägg och andra hårdvaruändringar har Samsung gått långt ifrån tidigare modeller, och resultatet är gott!

Samsung s6 edge + chrome

Kan utan att blinka säga att S6 edge + är min kandidat till årets mobiltelefon! Med en unik design och en nerbantad version av Touchwiz( Samsungs variant av Android) så har de verkligen lyckats med en produkt som är fantastisk och NÄSTAN kompromisslös.

Samsung s6 edge +

Skärmen är onekligen den bästa som finns att erbjuda just nu i mobilvärlden, med AMOLED teknik så lyckas samsung skapa en upplevelse som ger ifrån sig starka och livliga färger. Upplösningen på 2K gör att du kan avnjuta media och underhållning med knivskarp skärpa. Trots sin höga upplösningen så är det begränsat med tillfällen man kan märka detta om man jämför med en vanlig HD skärm. I vanligt användande som facebook, surf, instagram etc så kan jag med stor sannolikhet säga att de flesta inte skulle kunna se skillnaden på en 2K skärm och en full HD. Med andra ord, stirra dig inte blind på skärmens upplösning. De tillfällen där det faktiskt märks är vid video tittande och när man kollar på bilder. Jag tycker desstuom att Samsungs skärm är mer naturtrogen till skillnad från Sony & Oneplus som jag jämförde med, detta är så klart subjektivt och du och andra kan ha en annan åsikt om detta.

 

 

Samsung s6 edge +

Hårdvara, materiavalet i glas och aluminium gör att luren känns riktigt premium men samtidigt skör och hal. Att S6 egde+ är hal kan botas med ett skal eller ett skin från Tex Slickwraps eller Dbrand, Skörheten är med största sannolikhet inte något du behöver oroa dig över. Det som skyddar luren är gorillaglas 4 och de har visat sig tåla en hel del stryk. Kika in detta test där de testat hållbarheten i jämförelse med en Iphone ( vilket IOF inte säger så mycket). Men det visar ändå att luren luren tål en hel del, sen kan du givetvis ha otur, så detta är ingen garanti på att den håller allt du ev skulle utsätta luren för. 

Fingeravtrycksläsaren presterar bra och det är endast vid ett par enstaka tillfällen som den inte känt igen mina avtryck vid första försöket. Det var däremot ett tillfälle som luren vägrade att låsa upp med fingeravtryck och jag hade glömt mitt backuplösenord, vilket ledde till att jag var tvungen låsa upp luren via Samsungs Find my mobile service, där kan du göra allt från att låsa upp din lur till att hitta & låsa den. Så se till att fixa detta så snart du kommit igång med din S6 för säkerhets skull. 

 

 

Samsung s6 edge +

Kameran levererar också en fantastisk upplevelse tillsammans med superfina bilder och snygg video, Det automatiska läget är det bästa jag testat i en mobiltelefon hittils iår. Det är ett nära race med LG G4, men S6 edge + vinner pga av att den fokusrar snabbare och ger jämnare resultat. Du kan nästan vara helt säker på att du får den bild du önskar på första försöket. Den snabba slutartiden gör att det knappt är något lagg alls från att du tar bilden till att kameran fångar den. HDR läget är också de bästa jag upplevt iår.

 

Här är ett urval av bilder  & video som är tagna med Egde +

 

Mjukvaran som erbjudits på Samsaunglurar tidigare har varit överväldigande, krånglig och gjort telefonen långsam jämfört med konkurrenter. Detta är kraftigt nedtonat och avskalat. Det är forfarande ett väldigt kraftigt förändrad Androidversion, men nu har dock Samsung lyckats att applicera sin egen touch (touchwiz) utan att påverkar prestandan nämnvärt. Med andra ord, är det en trivsam upplevelse med mjukvaran i S6 edge +. 

 

Samsung s6 edge + splitscreen

 


Samsung s6 edge + backside

 

Battertiden på Edge 6+ är inget anmärkningsvärt. Under min tid med luren så har jag bara Behövt ladda ett extra tillfälle för att jag skulle klara mig dagen ut den dagen, då har jag heller inte använt några av de batterisparfunktioner, dessa är praktiska när du vet att du inte kommer ha tillgång till laddare och behöver några timmar extra användning av luren. Tyvärr så begränsar dessa lägen prestandan och det kan bli lite hackigt och laddtider av appar kan bli lite längre. Som sagt så behövde jag personligen inte använda dessa mer än en handfull gånger, jag fick normalt ca 3 - 3-5 timmar av skärmtid, då hade jag oftast ca 15-20% batteri kvar på kvällen vid 2130-2230H, och min dag starta vid 0600H. Det som jag lärt mig uppskatta med de senaste testerna är snabbladdning, jag är en sån som laddar över natten och laddar generellt set inte under dagen. Men de gånger jag inte laddat under natten så får man en fulladad telefon på ganska precis 1 timme om du sätter den i flygplansläge under tiden som den  laddar. Detta är en fantasktisk egenskap hos en telefon och väl värd att se till att din nästa lur erbjuder oavsett vilket märke du väljer.

Sammanfattning

 S6 edge + är en ganska stor lur, så har du små händer kanske vanliga s6 edge passar dig bättre, enda skillnaden mellan + och vanliga är egentligen bara storleken och kanske några färgval. Har du dock mellanstora till stora händer eller verkligen uppskattar större skärm på en telefon så är edge + att rekomendera, trots sin storlek blir den förvånansvärt lätt att hantera, dels för att den är väldigt tunn och att samsung lyckats skapa väldigt tunna ramar vilket gör att du har närmare till skärmen. Den kurvade skrämen är en snygg designdetalj men inte mycket mer än så i min smak, viss funktionalitet erbjuds från de kurvade kanterna som snabb access till appar & kontaker, men detta kan du få på vilken android telefon som helst genom att ladda ner en av många appar som kan tillhandahålla denna funktion.

Mjukvaran är mogen och bra, kameran är den bästa jag testat i en mobiltelefon hittills, med undantag för Panasonics kamera telefon CM1, men S6 edge + vinner med hästlängder i allt annat.

Med Samsung pay, Betalning med mobilen  så är det väl värt att tänka på detta vid val av mobiltelefon. Det är dock inte klart när detta kommer till Sverige, men det är bara end tidsfråga.

Dessutom är denna färg är och bland den fränaste på marknaden idag!  

 

Plus & minus

 

+Skärm

+Kamera

+Design

+mjukvara

 

***************

 

-Ingen plats för mineskort + löstagbart batteri

-Hal

-Fickeravtrycksmagnet

 

9 nov 2015