Första intryck

Första intrycket är mycket positivt, Sony har tagit ett stort kliv i rätt riktning när det kommer till byggkvalite, Efter att ha testat de flesta flaggskepp från Sony är detta helt klart den bästa. Samma sak säger de jag pratat med som har ägt tidigare Z2 & Z3 modeller som fått klämma och känna på XZ. Materialet är en hårdplast i kombination av metal, vilket gör att den känns tåligare än tidigare Xperia telefoner.

Mjukvara

Android 6.0 är installerad på telefonen från start. Sonys egna skal som lagts ovanpå detta är sig likt, Det utmärker sig för att vara Sonys egna och tillför en del smarta lösningar. Det mest användbara som man märker av är Sonys batterilägen, här har du en uppsjö av olika lägen och inställningar för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av telefonen. I övrigt trycker jag allt flyter på fint, I vanligt användande så vill jag inte påstå att jag märkte av något lagg eller seghet, spel flöt också på bra i de flesta fall. Något lagg sprang jag dock på ibland.

Hardvåra

Skärmen är full HD, vilket är godkänt idag, och inte mer. Skärmstyrkan går att skruva upp ordentligt men oftast behövs inte styrkan vara på mer än 25-30% i dagligt användande. I jämförelse med AMOLED skärmar mäter sig inte svärtan alls, utan ger ett gråare intryck.

Storleken på skärmen är precis lagom för kunna hanteras med en hand, detta för mig med normalstora händer. Men i relation till telefonens storlek är det en relativt liten skärm (5,2 tum) jämfört med dagens konkurrenter. Dessutom blir den ännu mindre iom att navigeringsknapparna tar upp en del plats också.

I allmänhet finns det verkligen inte något att klaga på.

Xperia lurarna har aldrig varit så behagliga att hålla i som XZ är, jag vart förundrad över hur fint den låg i handen. Detta känns också som den mest robusta Xperia telefonen jag någonsin lagt vantarna på. Utöver de robusta materialvalet gillar jag att kameran inte sticker ut ur telefonen, Detta gör att du inte behöver oroa dig lika mycket för att repa kameralinsen, vilket jag personligen oroar mig ohälsosamt mycket för med andra telefoner, Andra tillverkare borde ta efter detta.  

Vatten & dammtåligheten är kvar, grymt, finns inte mer att säga om detta. Finns bara fördelar med detta extra skydd för din lur. Sony var de som var pionjärer inom detta och de vidhåller det, vilket man måste respektera.

 

Kamera

Den har i många år legat i framkant i mobilfotografi, vilket verkar vara så iår också. Jag har lite blandade upplevelser när det kommer till bildresultatet. Men lita inte bara på mig. I Swedroids blindtest blev Sony vinnare, vilket talar lite för sig själv.

Här dock ett urval av bilder, kika och bedöm själva, samt ett par videoklipp

Länk till bilder tagna med Sony Xperia XZ

 

Video

Video 2

 

 

 

 

 

Batteri

Jag som använder mina lurar flitigt under dagens gång brukar vara nöjd med telefonens batteriprestanda genom att mäta hur mycket batteri jag har när jag normalt går och lägger mig till vardags. I Sonys fall har det alltid varit runt 19-35% vilket är bland de bättre i skalan jämfört med konkurrenter.

Något som jag personligen inte brukar använda är battersparlägen då de har en tendens att dra ner användarupplevelsen på mobilen med lagg & sega laddningstider, Vilket är sant i Sonys fall. Något som jag inte kommer ihåg har vart nämnvärt påträngande på Sonys tidigare mobiler, vilket är synd att det nu påverkar prestandan en del.

Jag skulle vilja påstå att en full dags användade får du utan några som helst problem. Så har du inte krav på mer kommer du inte bli missnöjd. 

Sammanfattning

Sony har helt klart gjort en lur som är värdig att jämföras med konkurrenter. Besluten kommer i dagens läge till vilka preferenser du har av materialval, pris, vattentålighet, kamerakrav etc. Sony mäter sig med alla, även om det idag är så att det finns telefoner med halva prislappen som är bättre på många punkter. Funderar du på att gå från en tidigare Sony telefon till denna är det ett självklart val. Fast Xperia XZ är en telefon jag personlingen skulle välja för design & materialval. 

 

Plus & minus

+Design

+vattentålig

+Kamera

 

-Pris

-inovation

-

 

21 nov 2016