Det senaste flaggskekppet från Sony är utseendemässigt inte något spektakulärt avsteg från tidigare Z3 & Z3 +. Men man när man håller den i handen så känns den mycket mer gedigen och mogen, men kan också vara lite för stor för människor med små händer. Det är Samma fingeravtrycksmagent som tidigare Experia telefoner. Prestandamässigt är det till större delen förändringar under huven, TEX med en 4K skärm (Ja, samma upplösning som på våra TV apparater). Kan säga att det finns mycket att gilla med Z5P även om de finns några få skavanker.

 

 

 

 

Skärm

Skärmen på Z5 P är fantastisk, Skarp, tydlig och superbra färgåtergivning. Den kan till och med visa material i 4K upplösning. Användningsområdet för detta begränsar sig dock till att kolla på väldigt högupplösta bilder i dagsläget. Då Varken Youtube eller netflix spelade upp i 4K på mobilen, vilket jag med största sannolikhet inte hade kunna se någon skillnad på mot full HD på en så pass liten skärm. Storleken på skärmen faller mig dock verkligen i smaken, 5,5 tum gör att du i många fall kan avnjuta media utan att behöva gå till en surfplatta.

 

Ljudet Från högtalarna som är riktade mot dig gör ett bra jobb i att leverera ljudet till dig. Det var knappt någon gång jag kände att ljudet inte räckte till. Det kan dock bli lite skarpt när man kör på högsta volym. De enda mobiler som jag testat som spelar i samma liga ljudmässigt är HTC & motorola.

 

Hårdvara

Många av de problem som fanns med Z3+, överhettning av kamera och en kokhet telefon vid vanligt användande som spel och videotittande är borta och du kan förvänta dig en telefon som blir normalvarm

 

Udda men praktiskt placering av volymknapparna 

Kamera

Kameran tar ett stort steg framåt, med en superhög upplösning kan du få fantastiskt fina bilder med superbra detaljer i väl upplysta & ljusa tillfällen. Dock leverar den inte riktigt så bra som sina konkurrenter i mer dunkla ljusförhållanden, bilderna blir lätt gryniga, vilket är tråkigt. Något som är bra, är att bilder som tas med blixt tycker jag ändå blir väldigt bra, det har alltid Sonys telefoner gjort i min mening. Den snabba fokustiden som erbjuds gör att du ofta får de bilder du önskar, men tyvärr gör avsaknaden av optisk bildstabilisator att bilder inte riktigt når fram till sina konkurrenters kvalite med ett lika jämnt resultat. Vid filmande märker man också av avsaknaden på OIS speciellt när man filmar i 4K( Ultra HD). Det som Sony håller vid är den dedikerade kameraknappen som används för att snabbstarta kameran och ta bilder, ett mycket uppskattat tillägg.  

 

Fingeravtrycksläsaren levererar ett högst ojämnt resultat och det är ofta jag får låsa upp med pinkod istället. Placeringen av läsaren är ett genidrag enligt mig, men tyvärr glöms detta snabbt bort när den inte funkar så som man förväntar sig. Förhoppningsvis kommer det en mjukvaruuppdatering som löser detta problem i framtiden, men för nu så får den underkänt.

Battertid

 

Sony Z5 är en av de få telefoner jag känner att jag kan använda en hel dag nästintill obehindrat och utan att behöva tänka på att batteriet ska dö innan jag kommer hem till laddaren igen. Många dagar kunde jag ha 30-40 %batteri kvar när jag koppla in för att ladda. Det var vid ett par tillfällen jag klarade mig två dagar utan att behöva tänka på eller offra allt för mycket för att uppnå detta. Här har Sony satt standarden mot sina konkurrenter och bara detta kan vara en anledning till att välja en telefon ur Z5 serien.

 

Mjukvara

Det som kommer med Z5P är Android 5.1 men enligt källor är det inte långt kvar innan Android 6.0 blir tillgängligt, vilket är den senaste Androidversionen och medför ännu mer förbättringar i batteritid & prestanda.  Upplevelsemässigt finns det inte mycket att klaga på, Sonys Variant av Android erbjuder en stabil upplevelse med många tillägg av Sony och deras tjänster, vilka du välja att använda, eller inte, de är många komplement till det som redan erbjuds via Google men med Sonys egna twist. För min smak kan det bli lite överväldigande med deras tjänster. Men de är inte dåliga på något sätt. Äger du redan andra Sony produkter som TV eller playstation så kan du dra nytta av dessa tjänster med stort nöje, allt från att spela dina playstation spel på telefonen eller streama material till din TV. Överlag kan det sammanfattas som en bra upplevelse även om det skulle behövas livas upp litegrann.

 

 

Sammanfattning

Sony levererar en av de mognaste lurarna på marknaden idag, en super högupplöst skärm, vattentätt, senaste hårdvaran med NFC, stort batteri, stor skärm, framåtriktade högtalare som levererar bra ljud, en väldigt respektabel kamera och en proper men kanske lite konservativ design. Det finns mycket att gilla helt enkelt. De få saker som går att klaga på är storleken och att den är en fingeravtrycksmagnet (utöver fingeravtrycksläsaren). Första går att botas med att köpa Z5 compact vilket i princip är en liten Z5, utan att behöva tumma på prestanda. Det andra är att sätta ett skal eller skin på luren.   

 

Plus & minus

+

  • Vattentätt
  • Skärm
  • Kamera
  • Battertid

 

#########################

 -

  • Fingeravtrycksläsaren ( för tillfället)
  • Hal
  • storlek ( för vissa)  
27 dec 2015