Sony Experia Z3+ på Prisjakt hittar du här eller klicka på bilden. 

 

Intryck

Sony Z3+ är en liten uppdatering till dess föregångare Z3 som var en av mina favorittelefoner från 2014 (testet hittas här). Skillnaderna är relativt små men ändå relevanta, på ont och på gott.Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer dem åt, man slipper öppna & stänga en lucka för att komma laddning/datautgången, men har trots detta behållit sin IPcertifiering. Den är lite tunnare och känns lite mer robust. Detta var en sak som verkade bra med Z3, men den visade sig vara ganska skör. Denna uppdaterade version verkar tåla lite mer stryk, jag talar utifrån erfarenhet. Designen är lite mer sober och mogen än tidigare. Knapparna är väl placerade och känns bra och klickiga.

Mjukvara

Mjukvaran och prestandan är den del av Z3+ som sviker de övriga bitarna och drar ner vad som annars är en bra telefon. Telefonen blir otroligt varm och förblir varm länge efter inte mer än 3-5 minuters video tittande eller spelande. Jag upplever också ett flimer som kommer med jämna mellanrum, om detta var uteslutet till min enhet vågar jag inte svara på, men det var irriterande.

 

När man använder kameran så kan den helt plötsligt stängas av och man får ett felmeddelande att den är överhettad, sen får man vänta en stund innan man kan använda den igen, inte så bra när man verkligen vill fånga ögonblicket med kanske den enda kameran man har tillgänglig. Detta är underligt då jag många gånger tittade på video eller spelade och upplevde att telefonen blev varmare än vid kamerbruk och ändå var prestandan knappt påverkad och stängde inte ner appen i fråga.

Allt detta hoppas jag korrigeras av Sony inom en snar framtid genom mjukvaruuppdateringar. Då den hårdvarumässigt har det senaste som erbjuds.

Om man bortser från dessa ganska tunga punkter så är ändå Sonys mjukvara snabb och lätt, som jag nämnt tidigare så tillhandahåller Sony enligt mig en av de bättre Android versionerna. Mer grundligt om Sonys version av Android kan du läsa här  

 

Kameran

En viktigt punkt för många, Appen är bra och ger en mycket frihet i inställningar och manuell kontroll, dock önskar jag att autoläget hade vart snäppet snabbare på att fokusera och hitta rätt fokuspunkt. Men när du väl hittar rätt fokus och har bra ljus så kan du få riktigt bra bilder. Den saknar bara att leverera jämna resultat, du kan få fantastiska bilder ena stunden sekunden senare dyker kvalién i botten. När det är förhållanden med sämre ljus är det också vara svårt att få bra bilder detta kan vara för att Z3+ saknar OIS (optisk bildstabilisator), men där kliver blixten in och du kan få helt klart godkända bilder, personligen försöker jag undvika att använda blixt när jag fottar med mobilkameror, men Z3+ gör ett bra jobb under dessa förhållanden.

Något som är ett stort plus som saknas på många andra telefoner, en fysisk och dedikerad kameraknapp med tvåstegs avtryckning, vilket gör att du kan fokuera bilden sedan välja när du vill ta den och därmed göra det enklare att få bättre bilder. 

Bilder tagna med Z3 + 

 

 

 

 

 

 

 

Batteritid

Batteritid är något som länge vart Sonys ess i rockärmen, men hur jag än gjorde så kunde jag inte klämma ur mer än en dags normalt användande ur Z3+, Om jag verkligen konserverade och planerade mitt användande så gick det att komma undan med ca 30 till  48  timmars batteritid. Detta var med väldigt begränsat användande, och inget som är särskilt praktiskt, då man hela tiden behövde tänka på att spara batteri. Att Sony valde att sätta i ett mindre batteri jämfört med Z3 är enligt mig ett misstag, jag tror många användare är beredda att betala priset att ha en något tjockare telefon mot bättre batteritid.

Skärmen

Upplösningen ligger på1080P ( FullHD) vilket är är lägre upplösning mot vad många konkurrrenter till Sony släpper  idag, det må vara trevligt med högre upplösning men inget som jag stirrar mig blind på. Jag tar också bättre batteritid före högre upplösning på skärmen. Det enda negativa jag har att säga om skärmen är att den i direkt solljus blir lite svår att tyda. Annars levererar den en bra upplevelse, som Sony kontinuerligt gör med sina skärmar.

 

Sammanfattning

Z3+  var en telefon som hade mycket att leva upp till och jag hade höga förhoppningar om den, recensionen överlag ger säkert ett negativt intryck. Det är viktigt att man vet om alla nackdelar med en produkt, med detta sagt så vill jag ändå säga att min dag till dag upplevelse var snäppet bättre än bra. Skärmen levererar en bra upplevelse med sin full HD upplösning, Ljudet från de frammåtriktade högtalarna ger ett väldigt bra ljud ifrån sig. Sonys inbyggda ljudförbättring gör att musik och annat som lyssnas på via hörlurar låter otroligt bra, bättre än någon annan mobil jag testat på länge. Den ligger bra i handen och känns premium, IP68 certifieringen gör att man kan använda Z3+ i alla möjliga miljöer blöta som dammiga utan av behöva oroa sig.

Plus & minus.

#############################################################

+

  • Vatten & dammtät
  • Uteseende
  • Snabb och och bra respons
  • Plats för micro SD
#############################################################-

-

  • Blir mycket varm
  • Ojämn kamerprestanda.15 aug 2015