Trax är en produkt som låter dig spåra din barn, husdjur och ägodelar enkelt via din Android eller Iphone, med stöd för Windowsphone på gång. Det du får när du köper en Trax produkt är:

 

  • En sändare
  • Hållare för djurhalsband
  • Bältesclips
  • Handledsband
  • Micro-USB sladd

  Klicka på bilden för mer info

 

Komma igång

Det är mycket enkelt, du slår på sändaren med den enda knappen som finns. Därefter laddar du ner appen och följer instruktionerna för att komma igång, hela processen tar inte mer än 5-10 minuter så är du redo att använda sändarenna tillsammans med appen. Har du fler sändare och vill se skillnad på dessa kan du enkelt namnge dem för en personligare touch.

 

Appen i sig är väldigt enkel, men en kortare tutorial borde finnas med i själva appen. Behöver du hjälp erbjuder Trax support och det finns en sida för de vanligaste frågorna man kan tänkas ställa samt instruktioner för samtliga funktioner.

För mig blev det nu att man istället klickade sig fram för att se vad som hände och de gånger man undrade något så fanns svaret på deras hemsida.

Android appen fungerade i princip felfritt, det enda som man kan anmärka på är att när appen öppnas kan det ta lite tid innan den är helt inloggad och visar den senaste datan. Något som är värt att ta upp också är att Trax har fått en del dåliga recensioner på Google play. Jag misstänker att det är tidigare versioner av mjukvaran på sändare samt tidigare versioner av appen. Jag upplevde inte de problem som andra som kommenterat på i Google play verkar ha upplevt.

 

Gästtestare Daniel Wuopio om IOS och Trax tillsammans med hund.

IOS ( Iphone)  Appen hade en del problem i början, den kraschade vid inloggning och det krävdes tre-fyra försök innan man kunde logga in. Efter problemen i början flöt den på bättre men den kändes ändå en smula ostabil då jag vid fler än ett tillfälle tvingades logga in i den igen. Självklart hände en sådan utloggning när en av hundarna befann sig längre bort och jag ville spåra den, inte bra!

Hundarna som fick bära sändarna verkade inte alls berörda av sändarnas närvaro, trots att en av hundarna var en valp på knappa tio kilo. Sändarna satt på plats och klarade av skog, mark och väta. Efter promenaden var det intressant att se hur hundarna hade rört sig, dessutom är tryggheten i att kunna hitta en vilsen valp om den skulle få för sig att vandra av på sina egna äventyr är skön att ha. 

 

 

Allmänt

Trax fungerar i över 30 länder så man kan med fördel ta med den på semestern för en liten extra trygghet, de kostar inte heller något att använda dessa då datatrafik och roaming ingår de två första åren. Därefter kostar det ca 40 SEK per sändare och månad. Det du behöver tänka på är att den data din mobil använder kan komma att kosta, men appen fungerar över Wifi också om du befinner dig i ett område som erbjuder detta så kommer du i princip ha full funktionalitet.

Problem

Under tiden jag testat dessa har jag inte upplevt några problem eller kritiska fel på någon av sändarna. Det enda som finns att anmärka på att de ibland tappar GPS signalen, men kommer tillbaka efter mellan 5 - 30 sekunder, vad detta beror på vet jag inte. I hus med tjockare väggar och lägenheter har sändarna också svårt att hitta signal liksom mobiltelefoner i samma situation.

Batteritiden på sändarna ligger för närvarande bara på en OK nivå. Du kan räkna med ungfär en arbetsdags batteritid för en aktiv sändare, en sändare som inte rör sig så mycket kan du få upp till ett dygn kanske lite till. Men enligt Trax så jobbar de på att förbättra battertiden, vidare tester kommer följa detta.

Funktioner

Spåra sändare

Det mest “basic” funktionen. Spåra en sändare i realtid.

Skapa Geo fence ( Geografiska stängsel )

Du kan enkelt skapa områden där en viss sändare ska befinna sig vid en tidpunkt och aviker den som bär sändaren från detta område aviseras du direkt.

Exempel: Sändare ska befinna sig i ett visst område mellan 0800-1600H, mellan dessa tider får man en avisering om en sändare skulle avvika, men om sändaren avviker efter 1600H så får du ingen avisering. Detta kan ändras och uppdateras direkt i appen och det sparas i realtid.  

 

 

 

Historik

Du kan enkelt se hur en sändare har rört sig under de senaste 24 timmarna.

 

Fart

Du kan välja att få aviseringar om en sändare färdas över en viss hastighet. Det finns förvalda intervall eller så kan du välja att ange ett eget intervall.

 

 

Några funktioner som hade önskats.

 

  • I historiken skulle de vara intressant att se distans som sändaren har rört sig de senaste 24 timmarna.
  • Andorid wear stöd, enkelt kunna använda sin smartklocka för att se avstånd och riktning var vissa sändare befinner sig.
  • Hastighet

Sammanfattning.

Som en far till två döttrar som är i den ålder att de vill vara ute och leka och springa omkring och ibland förvinner utom synhåll eller glömmer av sig att de ska hålla sig inom ett visst avstånd  så ger Trax en extra trygghet. Det är inte på något sätt en barnvakt, utan ett komplement som kan öka trygghetskänslan hos dig som förälder eller husdjursägare. Jag ser mig använda detta när mina barn är stora nog att börja ta sig till och från skolan själva eller ska vara hos kompisar.  Man kanske är paranoid som vill äga en sådan produkt men jag finner trax produkter helt klart användbara. Ett bonus användningsområde för Trax produkter är att kunna hålla koll på vagnar, cyklar väskor etc. Detta fann jag oerhört användbart vid våra utflykter med familjen, när man behövde lämna väskor eller vagnar utom synhåll så kändes det bra att veta att man enkelt kan följa efter dem om de skulle hamna på vilovägar. Jag tror inte det är många som är ute efter att lägga vantarna på dina saker som räknar med att de är GPS spårade.

 

Kika in Trax hemsida här

 

Plus & minus.

 ################################################

+Hög exakthet

+Användarvänlig app

+Lätt att komma igång & använda

 ################################################

-Batteritid

-Ostabil app (Gäller endast IOS-Men förbättras säkert över tiden.)

###################################################

Tack till Daniel som var med som gästtestade och kompletterade med material som ger en djupare inblick av denna produkt.

5 aug 2015