Börjar med att rikta ett stort tack till Samsung som var snälla att låna ut en Samsung galaxy S5 för detta test. 

Kan inleda med att förklara lite vad VR är, Viritual reality (virituel verklighet). Ett VR headset låter dig utforska andra miljöer, platser och filmer som om du vore där från tryggheten av ditt vardagsrum, sovrum eller kök. Du kan tillochmed uppleva en film ur ögonen av huvudkaraktären i en film. Det finns också en del spel som utnyttjar denna teknik.

Just Zeiss VR one kräver att du har en smartphone. Därav den mer förmånliga prislappen ca 900-1200 kr, Mot till exempel Samsung gear VR ( vilken också kräver en samsung telefon) men kostar ca 600-700 kr mer. För tillfället finns det endast adaptrar för Samsung galaxy S5 & Iphone 6, men Utbudet ökar varje månad och fler och fler mobiler kommer att kunna användas tillsammans med Zeiss VR one.

 

 

 

Vad är Grejen?

VR är ännu i ett tidigt stadium och tillverkare och mjukvaruleverantörer känner fortfarande av marknaden. Zeiss tillhandahåller bara hårdvara och lämnar mjukvarudelen till andra, de har filosofin, alla gör det man är bäst på. Hur ser utbudet ut för VR ut?  just nu är de rätt så smalt men mer och mer material kommer. I takt med att hårdvara (mobiltelefoner) blir kraftfullare så kommer det bli bättre och mer material tillgängligt.

På youtube finns det redan idag videos som kan visas i 360 graders läge, dessa klipp är också kompatibla med VR headset vilket gör att klippen verkligen kommer till liv och tillför en “upplevelse” mer än bara video. Detta rekommenderar jag starkt att man ska testa.

 

Vad är potentialen?

#1 Film, Att kunna ta på sig ett headset och kunna uppleva film som om man vore på bio. I dagens läge så går det att göra med bland annat Fibrum cinema & VR one cinema. Det är inte en perfekt upplevelse men helt klart något som funkar. Men om mindre än ett år så tror jag att man kommer kunna ta på sig sitt VR headset på planet till New York och bränna av ett par filmer som att man vore på bio istället för en tråkig 8 timmars flight. Förhoppningsvis kommer det stöd för appar som Netflix & HBO snart också. 

 

 

 

 

#2 Spel och upplevelser. Spel är ganska coolt i nuläget, MEN, har så mycket mer potential. Du kan spela en astronaut i rymden som slås mot utomjordingar och försöker undvika asteroider genom att styra med huvud och ögon. Min andra favorit (och mina barns) är bergochdalbana. De finns ett par appar som erbjuder detta och de är helt klart underhållande, vill utfärda en åksjukevarning.  

 

#3 AR Argumented reality. Det är också väldigt coolt. Det blandar animerade saker och ting med verklighet. Som kuben nedan, den hålls framför ögonen medans du har ditt VR headset på dig och vips så har du ett World of Warcraft liknande monster framför ögon på dig (som står på kuben). Det finns också andra animationer som Lara croft look a likes som springer och ett rymdkrig som utspelar sig framför ögonen på dig. Vill betona hur svårt det är att förklara detta i text, detta måste nästan upplevas för att förstå underhållningsvärdet i detta.

 

 Med Ziess VR one så gör du en relativt liten investering, från ca 800 sek och uppåt. IOM att headsetet funkar med både android samt IOS telefoner & skärmar från 4.7 tum till 5.2 tum  så kan flera personer använda  headsetet så länge du har rätt adaptrar, vilka inte heller är så dyra. Byter du telefon behöver du bara uppgradera adapterbricka så kan du köra vidare med samma headset. 

Som avslutning kan man säga att VR är en ny teknologi där du kan underhållas på många sätt och vis även om det är i en primitiv fas. Lägger du pengarna på ett headset idag kommer du vara underhållen i lång tid framöver och upplevelserna kommer bara bli bättre med tiden.

 

 
11 jul 2015